Specialitati

PROGRAMUL DE CHIRURGIE BARIATRICĂ realizat în Clinica Polisano de către echipa condusă de către Dr. Viorel Dejeu

SE DESFĂȘOARĂ ÎN 3 PAȘI:


PASUL 1 - consultația inițială în Ambulatoriul de specialitate în care scopul este să obiectivăm starea de boală (gradul și distribuția obezității), să identificăm comorbiditățile asociate, consecințele ei socioprofesionale și să stabilim profilul comportamental alimentar! Pacientul va fi informat complet și corect asupra tratamentelor actuale ale obezității.

PASUL 2 - este rezervat evaluării stării de sănătate, în cadrul unei echipe medicale multidisciplinare după următorul protocol, cu scopul cuantificării riscului anestezico-chirurgical:

- Cu o zi înaintea programării la evaluarea medicală pacientul va avea un regim alimentar predominant lichidian, fiind recomandată evitarea abuzurilor alimentare sau consumul de alcool!

- Pacientul se va prezenta nemâncat și nebăut în cursul dimineții (este admisă totuși administrarea unor tratamentele după discuția prealabilă cu medicul!) pentru efectuarea unor teste standard.

PASUL 3 - este reprezentat de intervenția chirurgicală.

Se recomandă ca între pașii 2 și 3 să nu existe un interval mai mare de 6 săptămâni!

OPERAȚIILE ACREDITATE ASTĂZI PENTRU TRATAMENTUL OBEZITĂȚII:


  1. GASTRIC BANDING - Este cea mai simplă metoda restrictivă care constă în plasarea în jurul porțiunii superioare a stomacului a unui inel de silicon cu diametru reglabil prin intermediul unui rezervor plasat sub piele cu care se află în legătură.
  1. GASTRIC SLEEVE - Este cea mai atractivă procedură bariatrică actuală!
    Gastrectomia longitudinală cunoscută ca Micșorarea Stomacului sau Gastric Sleeve (engl.) presupune îndepărtarea porțiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, din vecinătatea pilorului până la unghiul Hiss.
    Efectuarea acestei operații prin abord minim invaziv (laparoscopic) este posibilă datorită progreselor enorme pe care le-a înregistrat tehnologia medicală actuală în domeniul electrochirurgiei și al suturilor mecanice!
  1. GASTRIC-BY-PASS - este procedeul de chirurgie bariatrică care se caracterizează prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și anastomozarea acestuia la o ansă jejunală situată în aval de prima porțiune a intestinului.
    Este indicat în tratamentul diabetului tip 2. Peste 80% din pacienți se vindecă de diabet în urma operațiilor de acest tip.