Prezența erupțiilor cutanate, a congestiei nazale, a strănutului, dar și lăcrimarea și senzația de mâncărime a ochilor sunt simptomele caracteristice alergiilor.
Bolile alergice precum dermatita atopică sau rinita alergică sunt cauzate de răspunsul anormal al organismului la substanțe precum praf, mucegai, polen, păr de animale sau la anumite alimente. Aceste substanțe, care cauzează un răspuns alergenic, sunt cunoscute sub denumirea de alergeni.
În timpul unui test alergologic cutanat, pielea este expusă acțiunii unor substanțe numite alergeni care sunt implicate în declanșarea unor alergii și apoi sunt observate semnele unei reacții alergice locale.
Testele alergologice împreună cu istoricul medical pot confirma dacă semnele și simptome, cum ar fi strănutul, respirația șuierătoare și erupțiile cutanate, sunt cauzate de alergii. Testele alergologice pot identifica, de asemenea, anumite substanțe care declanșează reacțiile alergice. Rezultatele testului alergologic pot ajuta medicul specialist alergolog să stabilească un plan de tratament al alergiei, care poate include evitarea alergenului, medicamente sau imunoterapie.
De ce este indicat testul alergologic cutanat
Organismul percepe potentialul alergen ca fiind o substanță străină și periculoasă și începe să producă anticorpi IgE, care se leagă de mastocitele și de basofilele din sânge. Odată cu următoarea expunere, acești anticorpi IgE legați recunosc alergenul și determină atât masocitele, cât și bazofilele să elibereze histamina, ceea ce declanșează o reacție alergică.
Testul alergologic cutanat este utilizat pe scară largă pentru a diagnostica afecțiuni alergice, cum ar fi:
- alergia la polen
- astmul cu eventuala sa componentă indusă de expunerea la alergen
- dermatita (eczema)
- alergiile alimentare
- alergia la penicilină
- alergia la înțepătura de albină
Testarea cutanată poate fi folosită pentru persoane de toate vârstele, inclusiv sugari și vârstnici. Totuși, în unele cazuri, testele cutanate nu sunt recomandate. Medicul specialist alergolog vă poate sfătui să evitați testul cutanat dacă:
- luați medicamente care interferă cu rezultatele testului. Acestea includ antihistaminicele, antidepresivele și unele medicamente contra arsurilor la stomac. Medicul poate decide dacă este mai bine să continuați folosirea acestor medicamente decât să întrerupeți temporar pentru un test.
- aveți o boală severă de piele. Dacă afecțiuni severe ale pielii cum ar fi eczemele sau psoriazisul afectează suprafețe mari pe brațe și spate - locurile obișnuite de testare - s-ar putea să nu fie o suprafață suficientă de piele neafectată pentru a face un test.
- sunteți foarte sensibil la alergenii suspectați. Ați putea fi foarte sensibil la anumite substanțe care, chiar și în cantități mici folosite în testele cutanate v-ar putea declanșa o reacție alergică severă (anafilaxie).
Testele sanguine - numite teste alergen-specifice ale anticorpilor IgE - sunt deosebit de utile pentru cei care nu ar trebui supuși unor teste cutanate. Deși testele de sânge pot fi la fel de precise ca testele cutanate, nu sunt efectuate la fel de des, deoarece acestea pot fi mult mai scumpe. Dacă doriți să începeți o imunoterapie, care constă într-o serie de injecții, picături cu administrare sublinguală, tablete sublinguale, menite să crească toleranța la alergeni, aveți nevoie de un test cutanat sau sanguin pentru a identifica anumite substanțe care declanșează alergii în cazul dumneavoastră.
Programările se fac sunând la numărul de telefon: 021. 93 83.