Diabet, nutriţie şi boli metabolice este specialitatea medicală care se ocupa cu diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu tulburări de metabolism.
Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.
Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat.
Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Nutriția reprezintă alimentația corectă a omului sănătos aflat în diferite perioade fiziologice și cu diferite tipuri de activitate în scopul păstrării stării de sănătate. Nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății, prevenirea bolilor, dezvoltarea corectă a organismului, iar în vindecarea bolilor, terapia medicală nutrițională este o parte foarte importantă. O alimentație sănătoasă are efect benefic asupra organismului. Prin asta se înțelege consumul moderat dar variat din toate grupele alimentare, repartizate în 3 mese principale și 2 sau 3 gustări pentru realizarea unui echilibru nutritiv și caloric.
Alimentația trebuie să asigure trei principii esențiale: o stare de sănătate bună, o creștere și dezvoltare corespunzătoare și să asigure o activitate fizică și intelectuală normală.
Problemele de nutriție pot surveni dintr-o alimentație insuficientă, inadecvată sau din cauza faptului că organismul nu absoarbe sau absoarbe într-o cantitate mică elementele nutritive prezente în alimentele consumate.
O dietă inadecvată poate avea un impact dăunător asupra sănătății, provocând boli carențiale precum anemia, scorbutul, nașterea prematură în cazul femeilor însărcinate, obezitate și sindrom metabolic, la fel și boli cronice comune precum boli cardiovasculare, diabet, și osteoporoză. Modul de viață echilibrat și sănătos reprezintă o componentă extrem de importantă pentru realizarea prevenției, a protecției împotriva acestor patologii strâns legate de alimentație și nu numai. Prevenția înseamnă optimizarea modului de viață, iar prin aceasta, se înțelege în primul rând o alimentație echilibrată, aleasă corect din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ, și nu în ultimul rând, activitate fizică zilnică.
Programările se fac sunând la numărul de telefon: 021. 93 83.