Secția de neonatologie deține 28 de paturi, dispuse în saloanele tip rooming-in (mama șicopil) precum și în compartimentul central, care cuprinde secția de terapie intensivă neonatală, post terapie și prematuri, numai cu paturi pentru nou-născuți.
La nivelul secției funcționează compartimentul Terapie Intensiva NN dotat cu echipamente moderne de terapie intensivă neonatală, instalații pentru oxigen, gaze medicale, incubatoare, ventilatoare tip Bubble CPAP, mese radiante, monitoare funcții vitale, lămpi de fototerapie, aparate aspirație, pompe de perfuzie, glucometru pentru testarea glicemiei, bilirubinometru pentru monitorizarea icterului prin verificarea bilirubinei transcutanate.
Fiecare sală de naștere este dotată cu masă radiantă și resuscitător fie încorporat, fie în T pentru a facilita tranziția și adaptarea cât mai favorabilă a noună scutului la viața extrauterină.
Maternitatea Medlife Polisano MedLife este spital prieten al copilului și ne mândrim cu această distincție primită din partea UNICEF.
În cadrul Maternității Polisano este implimentată Ora Magică, adică contactul skin to skin în prima oră de viață la nașterile naturale cât și la cele cezariene, extrem de important pentru tranziția și adaptarea cât mai favorabilă la viața extrauterină a nou născutului cu beneficii majore și pentru mamă, favorizând bonding-ul materno fetal și determinând sănătatea fizică și emoțională a copilului pentru toată viața .
Fiecare copil născut în Maternitatea Polisano MedLife poate fi vaccinat anti hepatita B ( în primele 2 ore de viață ) și antituberculoză BCG ( după 48 de ore de viață și la o greutate de peste 2500 gr); la naștere nou născuții beneficiază de profilaxia bolii hemoragice neonatale prin administrare de Fitomenadion.
În primele 24 de ore de viață, nou nășcuțiilor li se recoltează probe paraclinice:
- Grup de sânge și Rh – pentru a depista eventualele incompatibilități între sângele mamei și al nou-născutului, a preveniri scurile și complicațiile ulterioare
- Hemoleucograma, CRP, TGP, uree, creatininaetc) - teste uzuale pentru monitorizarea stării de sănătate a nou-născutului
În vederea evaluării suplimentare a sănătății micuților, în primele 3 zile de viață, efectuam următoarele teste:
- Screeningul audiologic - Constă în detectarea de semnale acustice la nivelul urechii nou-născutului, semnale emise de celulele responsabile cu auzul. Lipsa lor este semn de deficienţă a auzului (hipoacuzie).
- Screeningul metabolic -Depistează fenilcetonuria şi hipotiroidismul, boli foarte grave pentru nou-născut. Fenilcetonuria este cauzată de lipsa enzimei ce transformă fenilalanina în tirozină. Provoacă retard mental şi probleme ale sistemului nervos central. Depistarea se face prin recoltarea câtorva picături de sânge din călcâi, din care se dozează nivelul fenilalaninei. Testarea pentru hipotiroidism se face prin măsurarea nivelului de hormonitiroidieni. Boala duce la întârzieri ale dezvoltării mentale, fizice şi sexuale.Supravegherea nou-născuților se realizează permanent 24 de ore, prin postul de supraveghere dispus central.
Punem accentul pe activitatea de educare și implicare a părinților în îngrijirea nou-născutului prin:
- Prezenta consultantului în alăptare care discută cu fiecare mămică oferind sfaturi practice legate de instalarea lactației, atașarea corectă la sân, furia laptelui etc.
- Prezentarea tehnicii de efectuarea băiței, îngrijirile și transportul în siguranță al nou născutului.
- Explicarea simptomatologiei perioadei neonatale și incedențelor fiziologice (ce să urmarească părinții la copil în perioada imediat următoare și când e cazul să se alarmeze etc.)
- Prezentarea de către medicii obstetricieni a dietei și stilului de viață recomandat pentru lehuze.