Specialitati

Ce este osteodensiometria DEXA?


Densiometria osoasa cu raze X cu energie dubla (DEXA) foloseste o doza foarte mica de radiatii ionizante pentru a produce imagini din interiorul corpului (de obicei coloana vertebrala inferioara sau lombara si soldurile) pentru a masura pierderea osoasa.

La copii si unii adulti, intregul corp este scanat uneori. Dispozitivele periferice care folosesc radiografie sau ultrasunete sunt uneori folosite pentru a depista masa osoasa scazuta, in mare parte la antebrat.

DEXA este frecvent utilizat pentru a diagnostica osteoporoza, pentru a evalua riscul unui individ de a dezvolta fracturi de osteoporota. DEXA este simplu, rapid si noninvaziv.

DEXA este standardul stabilit astazi pentru masurarea densitatii minerale osoase (BMD).

Cui se recomanda testul DEXA?


DEXA este cel mai adesea folosit pentru a diagnostica osteoporoza, o afectiune care afecteaza adesea femeile dupa menopauza, dar poate fi intalnita si la barbati si mai rar la copii. Osteoporoza implica o pierdere treptata a osului, precum si modificari structurale, ceea ce face ca oasele sa devina mai subtiri, mai fragile si mai susceptibile sa se rupa.

DXA este de asemenea eficient in urmarirea efectelor tratamentului pentru osteoporoza si alte afectiuni care provoaca pierderea osoasa.

Testarea densitatii osoase este foarte recomandata daca:

  • Sunteti o femeie la post-menopauza si nu luati estrogen;
  • Avetiu antecedente de fractura de sold sau fumat;
  • Suferiti de afectiuni clinice asociate cu pierderea osoasa, cum ar fi artrita reumatoida, boli renale cronice sau hepatice;
  • Utilizati medicamente despre care se stie ca sunt cauza pierderii osoase, inclusiv corticosteroizi sau diferite medicamente anti-convulsii;
  • Aveti diabet de tip 1, boli hepatice, boli de rinichi sau antecedente familiale de osteoporoza;
  • Aveti o rotatie osoasa ridicata, care apare sub forma de colagen excesiv in probele de urina;
  • Aveti u o afectiune tiroidiana, cum ar fi hipertiroidismul;
  • Aveti o afectiune paratiroida, cum ar fi hiperparatiroidismul;
  • Ati suferit o fractura dupa traumatisme usoare;
  • Evaluarea fracturii vertebrale, o examinare cu raze X a dozei mici a coloanei vertebrale pentru a detecta fracturile vertebrale care se efectueaza pe aparatul DEXA poate fi recomandata pacientilor mai in varsta, mai ales daca:
  • Au pierdut mai mult de un centimetru din inaltime;
  • Au dureri de spate inexplicabile.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru testul DEXA?


  • In ziua examenului puteti manca normal. Nu trebuie sa luati suplimente de calciu cel putin 24 de ore inainte de examen.
  • Purtati haine libere, confortabile, evitand hainele care au fermoare, curele sau nasturi din metal. Obiectele precum cheile sau portofelele care ar fi in zona scanata ar trebui eliminate;
  • Vi se va cere sa va sa indepartati bijuterii, aparate dentare amovibile, ochelari si orice obiecte metalice sau imbracaminte care ar putea interfera cu imaginile cu raze X;
  • Informati medicul daca ati facut recent un examen de bariu sau vi s-a injectat un material de contrast pentru o tomografie computerizata sau o scanare radioizotopa. Poate trebuie sa asteptati 10 pana la 14 zile inainte de a fi supus unui test DEXA;
  • Femeile ar trebui sa-si informeze intotdeauna medicul daca exista posibilitatea ca acestea sa fie insarcinate. Multe teste imagistice nu sunt efectuate in timpul sarcinii pentru a nu expune fatul la radiatii. Daca este necesara o radiografie, se vor lua masuri de precautie pentru a reduce expunerea la radiatii la copil.

Cum se realizeaza testul?


Aparatul DEXA trimite un fascicul subtire, invizibil, de raze X cu doze mici, cu doua varfuri de energie distincte prin oasele examinate. Un varf este absorbit in principal de tesuturile moi si celalalt de os. Cantitatea de tesut moale poate fi scazuta din total si ceea ce ramane este densitatea minerala osoasa a pacientului.

Masinile DEXA dispun de un software special care calculeaza si afiseaza masuratorile densitatii osoase pe un monitor de computer.

In cadrul examenului DEXA central, care masoara densitatea osoasa a soldului si a coloanei vertebrale, pacientul se afla pe o masa captusita. Un generator de raze X este situat sub pacient si un dispozitiv imagistic sau un detector este pozitionat mai sus.

Pentru evaluarea coloanei vertebrale, picioarele pacientului sunt sprijinite pe o cutie captusita pentru a aplatiza pelvisul si a coloanei vertebrale inferioare (lombare). Pentru a evalua soldul, piciorul pacientului este plasat intr-o bretela care roteste soldul spre interior. In ambele cazuri, detectorul este trecut lent peste zona, generand imagini pe un monitor.

Trebuie sa va mentineti linistit si vi se poate cere sa nu mai respirati cateva secunde, in timp ce fotografia cu raze X este facuta pentru a reduce posibilitatea unei imagini incetosate.

Testele periferice sunt mai simple. Degetul, mana, antebratul sau piciorul sunt asezate intr-un dispozitiv mic care obtine o citire a densitatii osoase in cateva minute.

Testul densitatii osoase DEXA este de obicei finalizat in 10-30 de minute, in functie de echipamentul folosit si de partile corpului examinate.

Ce voi experimenta in timpul si dupa procedura?


Testele de densitate osoasa sunt o procedura rapida si nedureroasa.

Este posibil sa fie necesare evaluari de rutina la fiecare doi ani pentru a observa o schimbare semnificativa a densitatii minerale osoase, scaderea sau cresterea.