Neuroanestezia se referă la particularitățile anestezice legate de chirurgia creierului și a măduvei spinării componente ale sistemului nervos central.

Într-o perioadă în care cercetarea în domeniul medical și apariția de noi tehnologii este în continuă expansiune, a apărut necesitatea unor supraspecializări în ceea ce priveşte ramurile chirurgicale. Astfel, neuroanestezia îmbină cunoștințele din aria anatomiei, fiziologiei și fiziopatologiei sistemului nervos central cu noile tehnici anestezice de neuroprotecție și neuromodulare.

Calitatea actului neurochirurgical se bazează în mare parte și pe calitatea anesteziei. Astfel, este imperativ să fim la curent cu ultimele informații şi dezvoltări în domeniul neuroștiințelor pentru a oferi pacienților noștri cel mai înalt grad de calitate al actului medical.

Complexitatea sistemului nervos central, chiar și în ziua de azi, nu a putut fi elucidată decât într-o mică măsură. Milioane și milioane de neuroni într-o rețea complexă sunt responsabili pentru buna funcționare a unui organism atât de bine construit.

Neurochirurgia presupune restabilirea functionalității optime a acestui sistem nervos afectat de diversele injurii (trauma, neoplazii, leziuni vasculare), iar neuroanestezia are scopul de a oferi cele mai bune condiții pentru a realiza acest lucru. Creierul este organul care coordonează celelalte aparate și sisteme ale organismului uman la un nivel subconștient.

Afectarea sa perioperatorie poate avea efecte dezastruoase și ireversibile. Se pune mare accent nu numai pe condițiile anestezice, dar și pe îngrijirile pre și postoperatorii cu mare atenție la detalii. O evaluare preoperatorie neurologică corectă și minuțioasă, dar și a patologiilor asociate, poate optimiza tehnica anestezică și conduita terapeutică postoperatorie. Sub anestezie, sistemul nervos central nu este capabil să ofere semne directe de suferință precum cel cardiac sau respirator, iar noile tehnici de neuromonitorizare nu reflectă cu mare fidelitate și în timp real integritatea sa.

Interpretarea EEG sub forma de BIS sau Entropy evaluează activitatea cerebrală pe perioada anesteziei și oferă informații legate de profunzimea anesteziei în baza cărora medicul ajustează doza de anestezic conform cerințelor operatorii, însă are o perioadă de latență ce uneori nu reflectă instantaneul.

Scopul principal al anesteziei de bună calitate este de a oferi analgezie optimă pentru actul chirurgical și stabilitate hemodinamică, vitală pentru un organ cu cel mai mare necesar de energie, adică nutrienți și oxigen.
Sensibilitatea creierului în ceea ce privește buna funcționare se concretizează în timp. Leziunile devin ireversibile dacă factorul perturbator nu este întrerupt în timp util (uneori minute, chiar secunde) sau dacă nu se intervine prompt pentru a reechilibra situația. Acest lucru este posibil doar printr-o atenție sporită la orice modificare observată printr-o monitorizare continuă a funcțiilor vitale și a parametrilor respiratori și acidobazici, temperatura, iar dotările tehnice pe care le deținem ne permit acest lucru.

Neurochirurgia acoperă o gamă largă de intervenții chirurgicale de la chirurgia spinală și a nervilor periferici la chirurgia bazei de craniu, neurochirurgia vasculară și funcțională, chirurgia hipofizei, neurochirurgia pediatrică, fiecare cu gradul său de complexitate.

Pentru fiecare astfel de tip de chirurgie, anestezia se mulează în conformitate, iar tehnica anestezică diferă de la caz la caz.
Intervențiile ce necesită neuromonitorizare cu evaluare de potențiale evocate și chirurgia creierului se pretează pentru anestezie totală intravenoasă sub ghidaj de BIS sau Entropy și monitorizare standard, iar pentru chirurgia spinală anestezia pe pivot volatil oferă condiții optime.

Procedurile endovasculare ce câștigă tot mai mult teren sunt ele minim invazive, mult mai bine tolerate de pacient, și se efectuează sub anestezie generală combinată, cu rezultate spectaculoase și riscuri mult reduse față de procedura de chirurgie deschisă.

O pregătire preoperatorie și o tehnică anestezică mai deosebită o reprezintă rezecția glioamelor sub ghidaj fluoroscopic cu administrare de 5-ALA (Gliolan), ce impune protecția pacientului față de lumina focalizată și lumina solară, actul medical desfășurându-se în “întuneric” pe perioada celor 24-48 de ore de la administrare.

Nu este de ignorat și poate într-o oarecare măsură chiar are o importanță mai mare decât anestezia, îngrijirea postoperatorie. Pacientul neurochirurgical este unul fragil și predispus la complicații postoperatorii în lipsa unei
atente și minuțioase monitorizări.

Se impune urmărirea orară sau chiar mai frecventă a parametrilor hemodinamici, respiratori, presionali intracranieni (dacă e nevoie), acido-bazici, nutriționali și neurologici, de către un personal bine instruit și educat să identifice modificările semnificative în evoluția pacientului, și totodată ajustarea conduitei terapeutice conform cerințelor.

Pentru a completa tabloul pacientului neurochirurgical, o bază importantă o reprezintă imagistica. Accesul la tehnici imagistice de top este un ajutor major în a ințelege evoluția complexă a cazului precum și stabilirea indicației chirurgicale
sau a tratamentului medicamentos într-o situație de urgență și nu numai.

La momentul actual se dezvoltă subspecialități ale altor specialități cu accent tot mai mare pe detalii. Conștientizând că volumul de informație impune acest lucru, neuroanestezia reprezintă o parte a anesteziei orientată spre particularitățile sistemului nervos central.