Chirurgia tumorilor hipofizare

  • Chirurgia tumorilor hipofizare

Abordul endoscopic transnazal transsfenoidal al tumorilor hipofizare


Tratamentul adenoamelor hipofizare este multimodal și multidisciplinar, incluzând tratamentul medicamentos, radioterapia și tratamentul chirurgical. Indicația terapeutică și managementul pacienților sunt realizate de către medicul endocrinolog, însă tratamentul chirurgical al adenoamelor hipofizare rămâne elementul central al terapiei. Modern, tratamentul chirurgical al acestor tumori se realizează minim invaziv, conform conceptului ultimilor ani de “key-hole neurosurgery”, prin abord transnazal transsfenoidal. Utilizarea endoscopului a făcut posibilă înlocuirea microscopului operator, cu posibilitatea realizării unor aborduri “fără incizie”, cu minimalizarea traumei operatorii și obținerea unor rezultate superioare.

Abordul transnazal-transsfenoidal endoscopic presupune o supraspecializare a chirurgului în chirurgia bazei craniului și endoscopie, precum și o dotare cu tehnologie performantă. Astfel de operații sunt realizate de neurochirurgi, medici specialiști ORL sau echipe multidisciplinare, incluzând ambele specialități, cum este în SUA. “Supraspecializarea în acest domeniu am dobândit-o în cel mai important centru de chirurgie hipofizară și de bază de craniu din lume, la Pittsbugh, SUA în cadrul ”Institutului de bază de craniu și chirurgie hipofizară”, sub îndrumarea Prof. Paul Gardner”, spune dr. Matei.

Pentru realizarea acestor aborduri există un instrumentar specific, constând în endoscop, instrumentar adaptat și specializat pentru endoscopie, sistem de neuronavigație, sistem de monitorizare intraoperatorie continuă, ecografie doppler.

Tehnica propriu-zisă se realizează cu pacientul în sala de operație, aflat în anestezie generală, poziționat pe spate, adaptat la sistemul de monitorizare și sistemul de neuronavigație. Se avansează endoscopul transnazal, prin una dintre fosele nazale, până în regiunea posterioară a foselor nazale, unde se perforează peretele osos al sinusului sfenoidal și se pătrunde în sinusul sfenoidal; în acest moment se verifică prin sistemul de neuronavigație poziţionarea hipofizei și a tumorii și se deschide loja selară. Prin utilizarea probei de doppler se verifică poziția arterelor carotide, pentru a le localiza exact și a evita lezarea acestora. După deschiderea lojei selare și identificarea tumorii, se procedează la excizia tumorală, de o manieră “piece-meal” (bucată cu bucată), folosind în cazuri selecționate, aspiratorul tumoral cu ultrasunete. După verificarea poziției intraoperatorii cu neuronavigația, a gradului de rezecție tumorală și a hemostazei, se procedezază la închiderea orificiului osos de la nivelul bazei craniului. Pentru acesta se folosesc geluri hemostatice, precum și autogrefe de țesut grăsos recoltate de la nivelul abdomenului pacientului sau fascie recoltată de pe coapsa acestuia. La finele operației, se lasă în cavitatea nazală un tamponament care se va îndepărta la 48-72 de ore postoperator.

După aceste intervenții, uneori pot apărea tulburări ale echilibrului hidric cu diabet insipid tranzitor sau permanent sau sindrom de secreție inadecvată de ADH (SIADH), fistula cranio-nazală de lichid cefalo-rahidian (exteriorizare de lichid cefalo-rahidian pe nas), insuficiență hipofizară. Toate aceste probleme reclamă o intervenție terapeutică promptă, motiv pentru care postoperator, pacienții sunt urmăriți în terapie intensivă și ulterior pe secție, pentru o perioadă de 5-9 zile. Ulterior operației, pacientul este preluat de endocrinolog care va conduce mai departe terapia de repleție hormonală.