Pe ciclu natural

În cadrul acestei proceduri, pacienta va fi chemată la evaluari ecografice, pentru a se observa creșterea foliculului ovarian dominant; când acesta ajunge la o anumită dimensiune, se induce ovulația iar inseminarea se va face la 24-36 de ore de la inducție cu introducerea în uter a preparatului de spermă.

Cu tratament hormonal

Presupune o ușoară stimulare ovariană, în scopul apariției pe ovare a unul pâna la trei foliculi dominanți, pentru a crește în acest fel șansele reușitei. Tratamentul poate fi făcut cu preparate orale sau injectabile, începând cu zilele 2-5 ale ciclului menstrual; se urmărește ecografic dezvoltarea foliculară iar la momentul oportun se induce ovulația. Inseminarea are loc la 24-36 ore de la inducție, cu injectarea în uter a preparatului de spermă.

Presupune: introducerea spermei în cavitatea uterină în momentul ovulației, după prelucrarea acesteia în laborator. Aceasta este o procedură nedureroasă care nu necesită anestezie.

Poate fi folosită sperma:

  • de la partener
  • de la donator

Când este indicată:

Este folosită ca și prima metoda de tratament în infertilitatea idiopatică, anovulatorie, de cauză cervicală, în endometrioză sau în caz de afectare ușoară a spermogramei.

Deoarece fertilizarea are loc în trompele uterine, acestea trebuie să fie perfect permeabile, de aceea este foarte importanta evaluarea permeabilității lor înainte de a efectua inseminarea intrauterină.

Nu se poate aplică în caz de obstrucție tubară, insuficiența ovariană, afectare severă a spermogramei.

Etapele tratamentului:


a. Recoltarea și prepararea spermei în laborator


De obicei se folosește sperma recoltată în ziua inseminării, după 2-5 zile de abstinență.

Uneori pot exista dificultăți de ejaculare, caz în care v-am ruga să ne informați despre aceasta problemă, iar înaintea procedurii putem îngheța o probă de spermă pe care o putem folosi în ziua inseminării.

Poate fi recoltată și acasă, într-un recipient steril, în acest caz transportul probei nu trebuie să dureze mai mult de 30 min iar recipientul cu spermă trebuie ținut la temperatura corpului.

Sperma este recoltata în cadrul Centrului nostru într-o cameră special amenajata în acest scop

b. Monitorizarea dezvoltării foliculare și a ovulației


Când este indicată:

Monitorizarea se face cel mai ușor cu ecografie endovaginală, permițând evidențierea numărului, dimensiunii, sediului foliculilor ovarieni și aspectul endometrului. În caz de infertilitate anovulatorie este necesară stimularea ovariană și inducerea medicamentoasă a ovulației.

Prepararea spermei (sperm washing) este necesară pentru a îmbunătați considerabil calitatea acesteia și presupune:

  • separarea spermatozoizilor de alte componente ale spermei
  • a celor normali de spermatozoizii inerți sau cu modificări morfologice
  • concentrarea lor intr-un volum mic, maxim 0.5 ml.

Recomandări după inseminare: După inseminare este necesar să mai rămâneți la pat câteva minute iar ulterior nu se impun restricții deosebite (raportul sexual este permis).

Prezența sarcinii se testează după 14 zile prin efectuarea unui test de sarcină.

Complicațiile inseminării intrauterine: apariția acestora este destul de rară.

  • efecte secundare ale medicației; toate acestea apar dacă se folosesc inductori de ovulație
  • sarcina ectopică (sarcina localizată în afara uterului) sau dureri pelvine.
  • sindromul de hiperstimulare a ovarelor
  • sarcina multiplă

Centrul de fertilitate al Clinicii Polisano MedLife, parte a Centrului Materno-Fetal vă stă la dispoziţie pentru consultaţii legate de probleme ale infertilităţii prin 4 medici atestaţi în tratamentul infertilităţii şi reproducerii umane asistate.
Detalii suplimentare, programul fiecărui medic precum şi programări puteţi face la telefon 0269 224 482.