Întrebări frecvente

  • Întrebări frecvente

Care este durata tratamentului de fertilizare în vitro?

În mod normal, durata tratamentului este de 6-8 săptămâni si include perioada necesară pregătirii pentru stimulare, stimularea propriu-zisă (8-12 zile), puncția și embriotransferul. Durata tratamentului depinde însă de rezultatele analizelor și răspunsul la stimularea ovariană. Tratamentul poate fi fragmentat în 2 cicluri diferite, un ciclu în care se face stimularea, puncția și obținerea embrionilor în laborator și un alt ciclu în care se face transferul embrionilor crioprezervați. În alte situații, transferul de embrioni se poate face în același ciclu în care s-a făcut și stimularea ovariană și puncția.

Cum se stabilește planul de stimulare?

Planul de stimulare ovariană se stabilește în funcție de rezultatele analizelor de laborator, a evaluării ecografice, precum și în funcție de răspunsul la tratamentele anterioare.

Ce complicații pot să apară pe durata tratamentului de stimulare ovariană?

Având în vedere că este vorba de un tratament injectabil, pot apărea reacții adverse la locul de injectare: discomfort local, roșeață, mâncărime, edem și chiar reacții alergice. Multe paciente pot experimenta pe durata tratamentului de stimulare balonare sau discomfort abdominal. Până la 2% dintre paciente vor dezvolta sindrom de hiperstimulare ovariană.
Alte riscuri și efecte adverse ale tratamentului pot fi: astenie, fatigabiliate, cefalee, dureri de sâni, creștere în greutate, modificări ale dispoziției, grețuri și coagularea sângelui în vasele de sânge.

Toate acestea precum și modalitățile de prevenire și tratament al complicațiilor vor fi discutate împreună cu medicul dumneavoastră curant.

De câte monitorizări este nevoie pentru a stabili data exactă a procedurii (IUI, FIV)?

În general, sunt necesare cam 4-5 examinări ecografice.

Este important să se respecte ora de administrare a medicamentelor hormonale necesare stimulării ovariene?

Este important să respectați modul de administrare și ora indicată de medicul dvs. pentru efectuarea tratamentului. Orice modificare apăruta trebuie anunțată cât mai repede.

Puncția ovariană este o procedura dureroasă?

Puncționarea peretelui vaginal, în scopul aspirării lichidului folicular poate fi dureroasă, de aceea procedură se va desfășura sub anestezie generală (analgosedare), sub supravegherea medicului anestezist al centrului.

Este nevoie de internare dupa puncție?

La finalul procedurii este posibil ca efectul anesteziei să mai dureze încă 1-2 ore, de aceea va fi necesar să mai rămâneși sub supraveghere medicală iar apoi puteți părăsi clinica, preferabil însoțită.

Este posibilă conducerea autovehiculului după OPU?

Deoarece în timpul procedurii vă veți afla sub anestezie generală, nu veți putea conduce în ziua respectivă, fiind indicat să fiți însoțită atunci când părăsiți clinica.

Ce simptome puteți avea după puncția ovariană?

Este posibil ca în următoarele zile după puncție să aveți senzația de tensiune sau durere abdominală moderată. De asemenea, poate să apară o mică sângerare pe cale vaginală.

Se pot administra medicamente după puncția ovariană?

Până la data embriotransferului se pot folosi la nevoie medicamente uzuale de obicei pentru reducerea durerii. De asemenea, în unele cazuri, medicul va poate recomanda și tratament antibiotic până la momentul embriotransferului.

Care sunt factorii care afectează calitatea embrionilor?

Calitatea spermei – în cazul criptozoospermiei, a modificărilor accentuate legate de morfologia spermatozoizilor, spermatozoizii proveniți din biopsia testiculară (care pot avea un grad mai scăzut de maturare); în toate aceste cazuri, riscul de fragmentare ADN este foarte mare ceea ce poate influența gradul de fertilizare, evoluția ulterioară a embrionilor și afectează implantarea embrionului.
Calitatea slabă a ovocitelor: vârsta înaintată, modificările hormonale, răspunsul slab la stimularea ovariană, obezitate, fumatul.
Anomalii genetice ale ovocitelor și embrionilor (90% dintre modificările genetice ale embrionilor au o cauză maternă).
Infecții.

Cum puteți afla informații despre evoluția embrionilor?

Pe parcursul tratamentului și până la procedura de embriotransfer veți fi sunați zilnic de către embriologii laboratorului nostru și veți primi informații despre situația culturii embrionare; de asemenea avem disponibilitatea de a răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră.

După cât timp poate avea loc embriotransferul?

În funcție de evoluția culturii embrionare și a numărului embrionilor cu dezvoltare normală se stabilește embriotransferul:

daca în ziua 2 de cultura veți avea mai puțin de 3 embrioni de calitate și cu dezvoltare normală conform criteriilor noastre de evaluare, embriotransferul va avea loc în ziua 3 de cultură;
în cazul în care în ziua 2 vor fi mai mult de 3 embrioni care îndeplinesc criteriile unei evoluții normale, pentru o mai bună selectare a embrionilor și pentru a scădea riscul anomaliilor genetice a acestora embriotransferul se va realiza în ziua 5 de cultură.

Care sunt restricțiile și recomandările înainte de embriotransfer?

Înainte de a efectua embriotransferul este foarte important să respectați recomandările noastre:

este important să continuați cu suportul luteal, inclusiv în ziua transferului
pentru embriotransfer este nevoie să aveți vezica urinară plină, fiind necesar să consumați 1.5-2.0 litri de lichide cu cel puțin o ora înainte de procedura; în felul acesta, vizibilitatea cateterului care conține embrionii ce vor fi transferați este mult mai bună și se știe exact unde vor fi lăsați aceștia în uter. De asemenea, vezica plină apasă pe colul uterin îndreptând-ul, iar embriotransferul se poate realiza ușor, fără să existe riscul declanșării contracțiilor uterine.

Cât timp este necesar să rămâneți în clinică după embriotransfer?

Embriotransferul este o procedura simplă care poate dura 10-15 minute după care va trebui să mai rămâneți 15-20 minute în pat. Nu este necesară o perioadă mai mare de repaus deoarece o dată ce embrionii au fost transferați în cavitatea uterină, ei își vor continua dezvoltarea urmând să se implanteze, oricând după ziua 6.

Pot exista cazuri în care tratamentul FIV sau IUI se poate anula?

În anumite situații, tratamentul dumneavoastră poate să fie anulat:

- infecții - nu există un răspuns optim la tratamentul de stimulare ovariană - calitatea slabă endometrului
- lipsa spermatozoizilor în proba de spermă din ziua procedurii de fertilizare în vitro - calitatea scăzută a probei de spermă în ziua procedurii de inseminare întrauterină - ovulația spontană înainte de procedura
- nu se găsesc ovocite după puncția ovariană - embrionii se opresc în evoluție

Care sunt recomandările după embriotransfer/ IUI?

Înnotul în locurile publice nu este recomandat în timpul administrării vaginale a progesteronului, din cauza riscului mare de a va infecta. De asemenea trebuie să evitați dușurile fierbinți, saună ori masajul precum și expunerea la soare (plajă) deoarece căldura poate afecta sistemul circulator ceea ce poate cauza eșecul de implantare al embrionilor.

Este permis consumul de cafea, o ceașcă pe zi, însă fumatul este interzis.

Dacă în urma tratamentului FIV/ IUI rămâneți însărcinată, nu este interzis să zburați cu avionul, însă noi vă recomandăm să amânați o astfel de călătorie până în a 13-a săptămâna de sarcină.

Care sunt medicamentele care afectează fertilitatea?

MEDICAMENT EFECTE ASUPRA FERTILITĂȚII
Steroizi Afectează spermatogeneza, poate cauza hipogonadism
Reversibil
Antiandrogeni: cyproteron acetat, danazol, ketoconazol, spironolactona Afectează spermatogeneza, tulburare erectilă
Reversibil
Antibiotice: ampicilina, cefalotin, cotrimoxazol, gentamicină, neomicină, nitrofurantoin, penicilina G, spiramicina Afectează spermatogeneza
Reversibil
Antibiotice: cotrimoxazol, eritromicina, lincomicina, neomicina, nitrofurantoin, quinolone, tetraciclina Afectează mobilitatea spermatozoizilor
Reversibil
Antiepileptice: fenitoina Afectează mobilitatea spermatozoizilor
Reversibil
Antihipertensive: blocante de canale de calciu (nifedipina) Eșec de fertilizare
Antihipertensive: alfa agonisti (clonidina), alfa blocanti, beta blocanti, metildopa Disfuncție erectilă
Colchicina, ciclofosfamida Încetarea spermatogenezei, azoospermie
Antipsihotice: alfa blocante, fenotiazina, antidepresive (SSRI) Creșterea valorilor prolactinei și apariția unor disfuncții sexuale
Corticoizi Afectează concentrația spermatozoizilor și mobilitatea acestora
Reversibil
Testosteron, analogi de GnRH Alterarea spermatogenezei
Blocanti receptori H2: cimetidina, ranitidina Creșterea valorilor prolactinei care poate duce la pierderea libidoului și la disfuncții erectile
Anestezice locale, halotan Afectează mobilitatea spermatozoizilor
Metoclopramid Disfuncție erectilă
Metadona Afectează spermatogeneza și mobilitatea spermatozoizilor
Antiinflamatoare nesteroidiene, inhibitori de COX2 Afectează ovulația și funcția tubară
Reversibil

Centrul de fertilitate al Clinicii Polisano, parte a Centrului Materno-Fetal vă stă la dispoziţie pentru consultaţii legate de probleme ale infertilităţii prin 5 medici atestaţi în tratamentul infertilităţii şi reproducerii umane asistate.
Detalii suplimentare, programul fiecărui medic precum şi programări puteţi face la telefon 0269 224 482.