Infertilitatea

  • Infertilitatea

Despre infertilitate


Infertilitatea este, mai ales în ultima perioadă, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai frecvent cuplurile.
Aceasta poate fi influenţată de numeroşi factori cum sunt: moştenirea genetică, antecedente medicale ale unuia sau ambilor parteneri, vârsta, dieta, greutatea, stilul de viaţă, istoricul contracepţiei şi evident, stresul. Este dovedit faptul că stresul poate conduce la stări de anxietate care în final poate afecta fertilitatea.
Infertilitatea este diagnosticată de către medicul ginecolog cu competenţe în tratamentul infertilităţii şi reproducerii umane asistate în urma unei discuţii cu ambii parteneri (legate de starea de sănătate , eforturile de a avea un copil) şi a efectuării unui examen medical de rutină. Medicul specialist va decide de asemenea ce investigaţii suplimentare sunt necesare: teste de sânge, hormonale etc. Totul începe cu această primă întâlnire cu medicul ginecolog pe care vă sfătuim să o abordaţi cu toată încrederea, cât mai curând posibil.

Generalități

Până la vârsta de 35 ani, infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină, indiferent de cauză, după 1 an de contacte sexuale fără a folosi mijloace contraceptive și afectează circa 15% din cuplurile de vârsta fertilă. După vârsta de 35 ani, diagnosticul de infertilitate poate fi stabilit după 6 luni.

Procesul de reproducere este un mecanism complex care presupune:

- eliberarea de către ovar a unui ovocit în fiecare lună, proces numit ovulație;
- producerea de spermatozoizi de aspect și calitate corespunzătoare de către testicul (spermatogeneza);
- fertilizarea ovocitului de către spermatozoid cu formarea zigotului în trompa uterină;
- transportul prin trompa uterină spre uter, atașarea zigotului de endometru (implantare) și dezvoltarea sa ulterioar;

Afectarea oricărui proces de mai sus poate duce la infertilitate. Infertilitatea poate fi de cauza feminină (20-35%) sau masculină (20-30%).

În restul cazurilor sunt implicați atât factori masculini cât și feminini sau cauza nu poate fi identificată (infertilitate idiopatică).

Astfel, deoarece infertilitatea este adesea o problemă care privește ambii parteneri în mod egal, este important ca cercetarea cauzelor și tratamentul să fie efectuate împreună.

Centrul de fertilitate al Clinicii Polisano, parte a Centrului Materno-Fetal vă stă la dispoziţie pentru consultaţii legate de probleme ale infertilităţii prin medici atestaţi în tratamentul infertilităţii şi reproducerii umane asistate.

Detalii suplimentare, programul fiecărui medic precum şi programări puteţi face la telefon 0269 224 482.