După ce un ovocit este fertilizat embrionul începe să se dividă. În ziua a doua de cultura se pot vedea între 2-4 celule. În a treia zi de cultura o să aibă între 6 și 8 celule. Doar în a cincea zi de cultură a embrionul va ajunge în stadiul de blastocist. În acest stadiul embrionul are deja între 60 -100 de celule.

Cât de importantă este cultura de blastocis?


Nu toate ovocitele fertilizate vor începe să se dividă și să devină embrioni. Și nu toți embrionii vor putea să treacă prin stadiile descrise mai sus. Este important ca după recoltarea ovocitelor să identificăm embrionii ce au șanse de succes la implantare. Este bine știut faptul că embrionilor le place mult mai mult să se dezvolte în mediul lor natural ( uter sau trompele uterine) și nu în mediul de cultură. Dar este foarte important să fie ținuți până în ziua a cincea în cultură dacă acest lucru vă oferă o selecție mai bună a embrionilor.

Fiecare embrio-transfer este individualizat. Ziua în care se face transferul se stabilește în funcție de:

 numărul și calitatea embrionilor obținuți, astfel: ziua 2-3 atunci când numărul de embrioni este mic (1,2,3 embrioni); ziua 5 atunci când numărul de embrioni de calitate bună în ziua 2 este >3