Neurochirurgia pediatrică

  • Neurochirurgia pediatrică

Patologia pediatrică neurochirurgicală


Spitalul European Polisano deține dotarea materială și specialiștii pregătiți pentru tratamentul maladiilor sistemului nervos central încă de la cele mai fragede vârste, cei mai tineri pacienți operați în secția de neurochirurgie fiind nou născuți, de câteva ore, care sufereau de spina bifida și hidrocefalie.

Aici poate fi abordat întreg spectrul patologiei neurochirurgicale pediatrice. Existența secției de obstetrică-ginecologie și neonatologie permite nu doar depistarea precoce a malformațiilor sistemului nervos central, dar și tratamentul acestora în condiții de siguranță deplină pentru copil. De asemenea, în centrul de neurochirurgie pot fi tratate fracturile craniene progresive, hematoamele și colecțiile intracraniene, craniostenozele, precum și tumorile sistemului nervos central.

Spitalul European Polisano MedLife deține dotarea materială și specialiștii pregătiți pentru tratamentul maladiilor sistemului nervos central încă de la cele mai fragede vârste, cei mai tineri pacienți operați în secția de neurochirurgie fiind nou născuți, de câteva ore, care sufereau de mielomeningocel. De asmenea, au mai fost operați copii suferind de alte malformații congenitale disrafice (spina bifida oculta, encefalocel), craniostenoze, hidrocefalie, tumori cerebrale, tumori spinale, patologie cerebro-vasculară, patologie infecțioasă intracraniană sau spinală, chiste arahnoidiene intracraniene.

Spina bifida reprezintă un defect congenital de închidere a arcului neural, ce poate avea diferite grade de severitate, mielomeningocelul fiind forma cea mai gravă, atunci când țesutul nervos este expus la exterior iar după naștere copilul prezintă diferite deficite neurologice (paralizii ale membrelor inferioare, incontinență sfincteriană, tulburări de sensibilitate), diformități ale picioarelor sau ale coloanei vertebrale.

Un copil născut cu mielomeningocel reprezintă o urgență neurochirurgicală, defectul fiind necesar a se închide printr-o intervenție chirurgicală practicată în primele 48 de ore postnatal, prevenindu-se astfel complicațiile infecțioase potențial fatale și dând astfel posibilitatea sistemului nervos să își continue dezvoltarea. În primii 5 ani de la deschiderea centrului de neurochirurgie au fost operate 23 astfel de cazuri, în niciunul dintre cazuri neînregistrându-se complicații sau incidente majore, toții copiii fiind externați în bune condiții.

În ultimii ani există tendința mondială ca aceste malformații să beneficieze de o intervenție chirurgicală prenatală, care s-a dovedit că îmbunătățește semnificativ prognosticul funcțional al acestor pacienți. Condiția esențială pentru a se realiza o operație de reparare a mielomeningocelului prenatal este ca malformația să fie diagnosticată până în săptămâna 26 de viață intrauterină, când trebuie efectuată această intervenție. La Zurich, în Eleveția există unul dintre cele mai importante centre din lume, spacializate în chirurgia materno-fetală, unde activează unul dintre promotorii acestor intervenții, Prof Martin Meuli.

Dr. Claudiu Matei a avut șansa să participe în luna martie 2018 la o astfel de intervenție chirurgicală, cînd s-a procedat la închiderea unei spina bifida la un făt în vârstă de 25 săptămâni de gestație.

«A fost o experiență deosebită și o ocazie unică să particip la o astfel de intervenție; este orientarea mondială actuală de a diagnostica cât mai precoce și de a trata încă din viața uterină aceste malformații, fapt care dă șanse reale la o viață normală pacienților, Probabil că în următorii 10 ani aceste operații vor deveni “standard of care” în toată lumea, pentru această patologie. Am observat la Zurich, nu doar detalii legate de tehnica operatorie dar și organizarea unui centru de chirurgie fetală de excepție, reușind să aduc această experiență la Sibiu. Având în cadrul spitalului nostru o secție de Obstetrică-Ginecologie dar și de Neonatologie avem toate condițiile să practicăm și noi în viitor astfel de intervenții.»

Craniostenoza reprezintă o malformație cogenitală rară, la care se închid prematur una sau mai multe suturi craniene, determinând diformități ale craniului cu implicații estetice dar și funcționale, periclitând dezvoltarea cerebrală.

Diagnosticul precoce și tratamentul individualizat reprezintă condiții esențiale pentru asigurarea unei dezvoltări fizice și intelectuale optime. Când se stabilește indicația chirurgicală, aceasta trebuie efectuată în primul an de viață pentru a obține cele mai bune rezultate. Când este vorba de craniostenozele cauzate de închiderea prematură a unei singure suturi, craniostenozele simple, Dr. Claudiu Matei are experiență în aceste situații prin realizarea unor intervenții minim invazive, endoscopice, la care se asociază uneori postoperator tratament ortopedic prin purtarea pentru o perioadă de timp, a unei căști speciale, confecționate personalizat pentru fiecare caz.

În cazurile de tumori cerebrale și ale măduvei spinării operate de către specialiștii noștri, s-au obținut rezultate dintre cele mai bune, nu doar datorită pregătirii și experienței echipei medicale ci și dotării cu sistem de monitorizare neurofiziologică intraoperatorie, neuronavigație, aspirator tumoral cu ultrasunete, instrumentar adaptat intervențiilor de neurochirurgie pediatrică.

Experiența anesteziștilor spitalului nostru în abordarea patologiei pediatrice reprezintă un atu important, fără de care astfel de intervenții nu ar fi posibile.