Embolizarea uterină este o metodă minim invazivă, de tratare a fibroamelor uterine. Ea constă în înfundarea vaselor de sânge care alimentează fibroamele (arterele uterine), având ca efect scăderea în dimensiune a acestora și dispariţia simtomelor produse de ele.
Această metoda se adresează tuturor femeilor care suferă de această boală (fibromatoza uterină - unul sau mai multe fibroame), fie că ne referim la cele tinere care doresc să aibă copii, fie la cele care nu doresc o intervenţie chirurgicală. O singură excepţie ar fi aceea a fibroamelor de tip pediculat, unde o extipare printr-o tehnică chirurgicală este cea indicată. Alte contraindicaţii sunt reprezentate de existenţa uni infecţii pelvine sau alergia la substanţa de contrast.
În cazul în care, în urma consultului ginecologic și a unei ecogafii transvaginale se stabileşte diagnosticul de fibromatoză uterină, medicul curant explică posibilităţile de tratament: tratament chirurgical, tratament hormonal și nu în ultimul rând embolizarea uterină.
Procedura de embolizare uterină este realizată de către medicul radiolog intervenţionist. Aceasta constă în puncţia arterei brahiale stângi (la nivelul plicii cotului), urmată de introducerea unei teci arteriale (un tub de plastic cu diametrul de câţiva mm).
Pe această teacă se va introduce ulterior cateterul, iar cu ajutorul substanţei de contrast se va naviga până în zona arterelor uterine. Aici are loc embolizarea acestora cu particule de câţiva microni diametru.
După încheierea procedurii pot apărea dureri de regulă moderate (în funcţie de sensibilitatea individuală) care durează câteva ore și care cedează sub medicaţie antialgică și antiinflamatoare uzuală. Chiar dacă este o procedură minim invazivă există totuşi anumite riscuri și posibile complicaţii, cum ar fi: durerea post embolizare, un hematom la locul de puncţie, uşoară stare febrilă, dar frecvenţa acestora este de aproximativ 1%.