Angioplastia coronariană (dilatarea arterelor inimii) cu balonaș și stent

Se realizează tot prin cateter, minim invaziv, cu o rată de succes de peste 95% și o frecvență a complicațiilor de maxim 1%. Stenozele coronariene sunt dilatate cu un balonaș special, iar dilatarea cu balon este urmată de implantarea unei endoproteze coronariene speciale numită stent coronarian. Stentul este un tub sub forma unei rețele metalice care are rolul de a menține artera coronară deschisă și de a permite un flux de sânge normal.

Spre deosebire de stenturile metalice simple care prezintă un risc de reînfundare (restenoza) de 25%, stenturile impregnate cu substanțe antiproliferative (stenturile active farmacologic) educ la 4-5% riscul restenozei. În cadrul Spitalui Polisano folosim stenturi active farmacologic de ultimă generație, cu polimer bioresorbabil sau fără polimer, ceea ce conferă o siguranță sporită pe termen lung. Prețul coronarografiei este inclus în cazul angioplastiei cu stent, astfel încat oferim pacienților noștri posibilitatea rezolvării într-o singura procedură, mult mai comod si fără a dubla riscurile.

Cât durează?


Angioplastia coronariană durează între 30 și 60 de minute, uneori mai mult, în cazul unor proceduri mai complexe indicate pentru artere coronare închise complet (ocluzii coronariene cronice totale)

Ce se întamplă după angioplastia coronariană?


Pacientul este supravegheat, monitorizat în cadrul secției de Terapie Intensiva pentru o perioada de 12-24 de ore. Pacientului i se recomandă sa se hidrateze cu 2-2.5 litri de lichide, se alimentează normal, iar după perioada de supraveghere se verifică locul puncției arteriale, se efectuează electrocardiograma de control, iar în anumite cazuri se verifică prin analize de sânge funcția renală (uree, creatinină).
Pacientul este externat la 24 - 48 de ore după angioplastia coronariană cu stent, cu recomandarea de a nu întrerupe tratamentul prescris, în special asocierea aspirina + clopidogrel sau ticagrelor.

Este posibilă coronarografia și/sau angioplastia la pacienții care prezintă alergie la substanța de contrast care conține iod?


Da, când există o indicație clară pentru aceste proceduri, stabilită de medicul cardiolog curant și de către cardiologul intervenționist, în acest caz, cu 24 de ore înaintea procedurii pacientul cu alergie la iod primește o medicație specifică de desensibilizare. Aceasta permite o reducere a riscului reacțiilor alergice majore la substanța de contrast la cel mult 1%.

Este posibilă coronarografia și angioplastia coronariană la pacienții cu insuficiență renală aflați în dializă cronică?


La această categorie de pacienți, procedurile se realizează între ședințele de dializă, în urma consultului interdisciplinar, între cardiolog și specialistul nefrolog.