In unele cazuri, cand un numar mai mare de embrioni sunt obtinuti , o parte din acesti embrioni ce pot duce la o sarcina, raman in cultura. In aceste cazuri acesti embrioni pot fi crioprezervati si pastrati in azot lichid pentru a fi dezghetati si transferati intr-o alta incercare.

Este posibil să avem embrioni crioprezervați la fiecare ciclu de fertilizare?


  • Trebuie să avem cel puțin doi embrioni

  • Cu dezvoltare normală rămași în cultură

Nu este nici un beneficiu sa inghetam un embrion, doi embrioni sau mai multi embrioni care nu au o dezvoltare corecta ca timp sau calitate. De aceea in general sunteti rugati sa va dati acordul pentru crioprezervarea embrionilor. Daca sunt embrioni de calitate ramasi in cultura ii vom ingheta cu cea mai mare bucurie. Si ne pare rau daca nu vom putea sa inghetam embrionii ramasi din fiecare incercare. In ziua transferului sau dupa cel mult doua zile de la transfer – in unele cazuri trebuie sa asteptam pentru a vedea cun se dezvolta embrionii- veti fi informati daca este posibila sau nu vitrificarea.

Cum se dezvolta embrionii dupa dezghetare?


Nu toti embrionii supravietuiesc dezghetarii. Se intampla uneori sa inghetam si sa dezghetam embrioni fara a face embriotransferul pentru ca acestia se opresc in evolutie. Embrionii sunt vitrificati cate doi sau trei in tubusoare speciale. Asa ca doi sau trei embrioni vor fi dezghetati simultan. Prin urmare, daca sase embrioni sunt inghetati, veti putea avea doua sau trei crioembriotransferuri, nu sase!