Secția de neonatologie deține 32 de paturi dispuse în saloanele tip rooming-in (mama și copil) precum și în compartimentul central, numai cu paturi pentru nou-născuți.

La nivelul secției funcționează compartimentul ATI neonatal dotat cu echipamente moderne de terapie intensivă neonatală, instalații pentru oxigen, gaze medicale, incubatoare, ventilatoare, mese radiante, monitoare funcții vitale, lămpi de fototerapie, aparate aspirație, pompe de perfuzie, glucometru pentru testarea glicemiei, bilirubinometru pentru monitorizarea icterului prin verificarea bilirubinei transcutanate.

Fiecare sală de naștere este dotată cu masă radiantă și resuscitator fie incorporat, fie în T pentru a facilita tranziția și adaptarea cât mai favorabilă a nou născutului la viața extrauterină.

Fiecare copil născut în Maternitatea Polisano poate fi vaccinat anti hepatita B ( în primele 2 ore de viață ) și antituberculoză  BCG ( după 48 de ore de viață și la o greutate de peste 2500 gr); la naștere nou născuții beneficiază de profilaxia bolii hemoragice neonatale prin administrare de Fitomenadion.

În primele 24 de ore de viață, nou născuțiilor li se recoltează probe paraclinice:

  • Grupa de sânge și Rh – pentru a depista eventualele incompatibilități între sângele mamei și al nou-născutului, a preveni riscurile și complicațiile ulterioare;
  • Hemoleucograma, CRP, TGP, uree, creatinin[ etc)  - teste uzuale pentru monitorizarea stării de sănătate a nou-născutului.

În vederea evaluării suplimentare a sănătății micuților, în primele 3 zile de viață, efectuăm următoarele teste:

  • Screeningul metabolic - Depistează fenilcetonuria şi hipotiroidismul, boli foarte grave pentru nou-născut. Fenilcetonuria este cauzată de lipsa enzimei ce transformă fenilalanina în tirozină. Provoacă retard mental și probleme ale sistemului nervos central. Depistarea se face prin recoltarea câtorva picături de sânge din călcâi, din care se dozează nivelul fenilalaninei. Testarea pentru hipotiroidism se face prin măsurarea nivelului de hormoni tiroidieni. Boala duce la întârzieri ale dezvoltării mentale, fizice și sexualeș
  • Screeningul audiologic - Constă în detectarea de semnale acustice la nivelul urechii nou-născutului, semnale emise de celulele responsabile cu auzul. Lipsa lor este semn de deficienţă a auzului (hipoacuzie).

Supravegherea nou-născuților se realizează permanent 24 de ore, prin postul de supraveghere dispus central.

Punem accentul pe activitatea de educare și implicare a părinților în îngrijirea nou-născutului prin:

  • Prezența consultantului în alăptare care discută cu fiecare mămică oferind sfaturi practice legate de instalarea lactației, atașarea corectă la sân, furia laptelui etc.
  • Prezentarea tehnicii de efectuare a băiței, îngrijirile și transportul în siguranță al  nou născutului.
  • Explicarea simptomatologiei perioadei neonatale (ce să urmarească părinții la copil în perioada imediat următoare și când e cazul să se alarmeze etc.)
  • Prezentarea de către medicii obstetricieni a dietei și stilului de viață recomandat pentru lehuze.

Dr. Bunea Narcisa Simona

Medic Specialist Neonatologie

Dr. Savescu (Codău) Anca

Medic specialist neonatologie

Dr. Galagan Ecaterina

Pediatrie

Medic specialist neonatologie