Plastia valvulară mitrală – Dr. Cosmin Olariu

Valva mitrală este situată în partea stângă a inimii între atriul şi ventriculul stâng şi are rolul de a permite trecerea sângelui oxigent într-un mod ordonat, într-un singur sens între aceste două camere ale inimii. Teoretic plastia (repararea) de valvă mitrală poate fi executată în majoritatea cazurilor de insuficienţă mitrală, în funcţie de experienţa echipei chirurgicale rata de succes a plastiei de valvă mitrală ajungând la peste 98%. Insuficienţa mitrală degenerativă recunoaște ca mecanisme de producere, conform clasificării lui Carpantier, mecanismul de tip I (dilataţia anulară), de tip II în care mărginea liberă a unei cuspe sau a ambelor depășește planul inelului mitral în sistolă (prolaps) și de tip III în care mișcările cuspelor sunt restricţionate atât în sistolă, cât și în diastolă (etiologie predominant reumatismală).

Plastia valvulară mitrală – Dr. Cosmin Olariu

Este incontestabil faptul că plastia de valvă mitrală reprezintă tratamentul de elecţie al insuficienţei mitrale degenerative. Avantajele prezervării valvei native sunt arhicunoscute, începând cu lipsa necesităţii tratamentului anticoagulant, până la absenţa complicaţiilor protezelor mitrale (infecţii, colmatare etc).

Operaţiile de plastie valvulară mitrală presupun intervenţii complexe la nivelul valvei de la rezecţii de valvă mitrală posterioară, reconstrucţii cu neocordaje de GoreTex de valvă mitrală anterioară și/sau posterioară, anuloplastii mitrale, transferuri de cordaje etc. Toate aceste procedee tehnice sunt executate curent în spitalul nostru, iar aceste operaţii pot fi efectuate utilizând calea de abord clasică – sternotomia mediană – sau minim invaziv.

Opţiunea minim invazivă în abordarea chirurgicală a plastiei mitrale este preferabilă datorită numeroaselor avantaje pe care le are faţă de abordul clasic, de la reducerea traumatismului chirurgical până la reducerea perioadei de spitalizare, reinserţie socială rapidă şi aspect estetic superior.

Plastia valvulară mitrală prin minitoracotomie dreapta este realizată de elecţie în Spitalul Polisano MedLife, unde există o experienţă chirurgicală consistentă în acest tip de abordare şi o colaborare strânsă în cadrul echipei Heart Team între chirurg, cardiolog şi anestezist ceea ce a condus la rezultate excelente.

 

Dr. Cosmin Olariu

Dr. Cosmin Olariu

Coordonatorul Centrului Chirurgie Cardiovasculară

Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculară