Paralizat din cauza unei tumori

Vasilică a învățat să meargă după ce a fost operat la Polisano


Vasilică și-a petrecut, primul an din viață la pat, paralizat de o tumoră. A trecut prin dureri îngrozitoare, după cum povestește mama lui. A fost operat de urgență, la Chișinău, însă diagnosticul său depășea cu mult posibilitățile spitalului din Republica Moldova – tumoră medulară situată la nivel cervical și toracal – lipom intramedular, pentru care era necesară o dotare tehnică superioară, dar și o supraspecializare în tratamentul patologiei pediatrice.

Paralizat din cauza unei tumori

Înainte să ajungă la Sibiu, familia lui Vasilică a încercat să găsească un centru din străinătate pentru operația de care avea atâta nevoie, însă costurile depășeau cu mult posibilitățile lor. Din fericire, au aflat de Spitalul European Polisano. ”Pacientul s-a adresat centrului nostru într-o stare critică, fiind paralizat la toate cele patru membre, cu imposibilitatea mersului, a poziției șezânde și a ortostațiunii”, explică dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie și șeful secției de neurochirurgie a Spitalului European Polisano.

Prima intervenție la Polisano a avut loc în 2015, când s-a efectuat o rezecție tumorală. Micul pacient a beneficiat, pro bono, de întreaga tehnică necesară în astfel de cazuri: monitorizare neuro-fiziologică intraoperatorie, aspirator tumoral cu ultrasunete, ecografie intraoperatorie, dar și de o echipă de medici de top, formată din dr. Claudiu Matei, Dr. Paul Flore, medic specialist neurochirurgie, dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurgie, dr. Iulia Dancu, medic specialist ATI si dr. Dan Filip, medic primar neurologie, cu supraspecializare în neurofiziologie.

“Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu netă ameliorare neurologică, micuțul nostru pacient reușind să învețe să meargă, să șadă, să se bucure de viață”, a explicat dr. Matei. Ulterior, controlul imagistic periodic a relevat un rest tumoral pentru care s-a reintervenit chirurgical, cu aceeași echipă medicală, reușindu-se completarea rezecției tumorale.

La scurt timp după operație, Vasilică era bine, plimbându-se cu mașina lui roz pe culoarele clinicii. “A treia zi s-a ridicat și vroia să meargă, e o fire hotărâtă, a rezistat la trei intervenții. Este foarte energic, îi place să se joace, ca oricărui copil. E foarte puternic, este un luptător și sper să fie și în viață așa. Știe să se lupte pentru ceea ce vrea”, spune mama lui Vasilică.