Operațiile valvei aortice – Dr. Olivia Gabriela Vasile

Ce este valva aortică?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Pentru ca sângele din inimă să circule doar într-un singur sens, spre plămân sau spre toate organele, compartimentele inimii sunt separate de valve. Acestea sunt structuri complexe care se deschid pentru a permite curgerea sângelui și se închid imediat după ce sângele a trecut. Una dintre aceste structuri este valva aortică, elementul care conectează inima și artera aortă.

Operațiile valvei aortice – Dr. Olivia Gabriela Vasile

Cum se îmbolnăvește valva aortică?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Problemele la deschiderea valvei se numesc “stenoze” și înseamnă “îngustarea” orificiului. Dacă valva are probleme la închidere, ea devine “insuficientă”, incompetentă, sângele întorcându-se în inimă.
Aceste boli apar din pricina mai multor factori:
• înaintarea în vârstă și degradarea tuturor structurilor
• unele boli congenitale ale inimii (bicuspidia aortică)
• infecții ale valvelor
• boala cronică de rinichi
• factori de risc cardiovascular combinați (diabet, colesterol mărit, hipertensiune arterială).

Cum se manifestă stenoza sau insuficiența valvei aortice?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Valva aortică bolnavă reduce fluxul de sânge spre organe și îngreunează efortul inimii. Pacientul acuză următoarele: oboseală la efort, amețeli, uneori leșin, lipsă de aer în timpul activității fizice, dureri în piept, palpitații.

Cum se diagnostichează boala valvei aortice?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Dacă aveți simptomele mai sus enumerate, aveți nevoie de un cardiolog. Funcționarea valvei aortice se studiază prin ecografie cardiacă, o metodă simplă și nedureroasă care pune în evidență atât valva, cât și impactul bolii asupra funcției globale a inimii.

Cum se tratează boala valvei aortice?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Din păcate nu există tratament medicamentos care să vindece boala. Odată ce apar modificări, valva continuă să se degradeze cu trecerea timpului. Când boala devine severă, valva aortică trebuie înlocuită prin operație. În acest moment veți fi îndreptat către un chirurg cardiovascular.

Cum se înlocuiește valva aortică?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Există 2 mari categorii de intervenții: operație sau TAVI.
Intervenția chirurgicală pe cord înlocuiește valva aortică cu o valvă metalică (sintetică) sau biologică (construită din material provenit de la animale). Operația se poate face prin deschiderea completă a pieptului (sternotomie) sau prin tehnici minim-invazive. Echipa noastră preferă tehnicile minim-invazive (ministernotomie sau minitoracotomie), pentru că beneficiile sunt superioare tehnicilor clasice iar recuperarea pacientului este mai rapidă.
Pe de altă parte, TAVI este o tehnică intervențională prin care se implantează o valvă aortică biologică prin abord intravascular, adică din interiorul vaselor de sânge, similar coronarografiei. Această procedură este rezervată pacienților vârstnici sau grav bolnavi, pentru care intervenția chirurgicală ar avea riscuri inacceptabile.

Ce se întâmplă fără operație?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Boala dumneavoastră va progresa în ritmul propriu, limitând viața normală tot mai mult. Veți obosi la eforturi tot mai mici, chiar și în repaus, există riscul să vă pierdeți conștiența la eforturi uzuale sau să faceți infarct miocardic, medicamentele nu vor mai putea controla simptomele, inima va fi tot mai obosită iar activitatea zilnică va fi tot mai greoaie.

Când vă adresați unui chirurg cardiovascular?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Odată stabilit diagnosticul de boală a valvei aortice, stenoză sau insuficiență, este recomandat să solicitați consultul unui chirurg. Împreună veți discuta evoluția bolii și veți stabili conduita care vi se potrivește cel mai bine. Chirurgul vă prezintă toate opțiunile de care dispuneți, alegerea finală fiind a dumneavoastră.
Chirurgul poate solicita investigații suplimentare, analize de sânge, coronarografie, tomografie computerizată (CT), astfel încât investigațiile dumneavoastră să fie complete înaintea operației.

Unde găsesc un chirurg cardiovascular?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Vă puteți programa la cel mai apropiat cabinet. Noi vă stăm la dispoziție la sediul din strada Izvorului nr 1A, Sibiu. Veniți cu încredere, vă întâmpinăm cu prietenie și dorința de a vă face bine.

Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Medic specialist chirurgie cardiovasculară