Operațiile cardiovasculare în pandemia SARS-CoV-2 (COVID 19) Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Operațiile cardiovasculare în pandemia SARS-CoV-2 (COVID 19) Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Ce trebuie să știu în caz de infectare cu SARS-CoV-2?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Deși majoritatea simptomelor în infecția COVID-19 sunt respiratorii, acest virus poate produce complicații cardiovasculare grave precum miocardita, infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă, tulburări de ritm cardiac, tromboze complicate cu embolii. În fața acestor situații prezentarea la medic este urgentă și nu suportă amânare. Pacientul va urma circuitul prestabilit la nivel național și va fi îndreptat către spitalele COVID/suport COVID.

Ce fac dacă am o boală cardiovasculară diagnosticată?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Una dintre consecințele dureroase ale pandemiei este teama, de cei din jur, de medici, de infectare, de spital în sine. Dacă suferiți de o boala cardiovasculară diagnosticată, adresați-vă cu încredere unui medic specialist pentru a stabili împreună o conduită adecvată. Boala dumneavoastră poate necesita un simplu tratament sau o intervenție chirurgicală.

Ce fac dacă am nevoie de o operație cardiovasculară?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Odată ce ați fost investigat complet, chirurgul cardiovascular analizează dosarul dumneavoastră și discută necesitatea unei operații. Împreună stabiliți momentul operator optim, discutați detaliat operația, planul de vindecare și tratamentul postoperator. Medicul vă răspunde cu răbdare la toate întrebările și vă prezintă toate opțiunile existente.

Cât pot amâna operația?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Cât mai puțin posibil! Chiar dacă boala dumneavoastră nu are nevoie de operație de urgență, să nu uităm că organismul este într-un proces continuu de degradare. Inima și vasele de sânge vor continua în suferință, fapt ce agravează boala, reduce capacitatea organismului de vindecare și crește riscul de complicații dacă intervenția se amână considerabil. Imaginați-vă că ar trebui să duceți în spate doi saci de ciment. Dacă suneți obosit, nemâncat și aveți o suferință, cel mai probabil nu veți putea face acest mare efort. Cu cât amânați mai mult, cu atât inima și vasele dumneavoastră vor fi mai “obosite”.

Când să merg la chirurg?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Dacă vă plângeți de dureri în piept sau în gambe apărute la efort, lipsă de aer, palpitații, tuse productivă mai ales noaptea, picioare umflate, vene varicoase, amețeli la ridicare bruscă în picioare, cel mai probabil aveți nevoie de un consult cardiologic. După toate investigațiile necesare, medicul cardiolog pune un diagnostic și sugerează un consult chirurgical numai dacă aveți nevoie.

Unde găsesc un chirurg cardiovascular?

Dr. Olivia-Gabriela Vasile: Cel mai simplu pentru dumneavoastră este să vă programați la cel mai apropiat cabinet. Noi vă stăm la dispoziție la sediul din strada Izvorului nr 1A, Sibiu. Veniți cu încredere, vă întâmpinăm cu prietenie și dorința de a vă face bine.

Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Dr. Olivia-Gabriela Vasile

Medic specialist chirurgie cardiovasculară