Neuronavigația, GPS-ul neurochirurgiei

Neuronavigația reprezintă o tehnologie de vârf care răspunde în totalitate tendințelor actuale ale chirurgiei minim-invazive, prin posiblitatea localizării exacte a porceselor tumorale, cu efectuarea unor aborduri de dimensiuni reduse, reducând astfel la minim riscul leziunilor asupra creierului ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează  recuperarea mai rapidă a pacienților.

Neuronavigatia, este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor, a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este comparabil cu un GPS care ajută neurchirurgul să localizeze în orice moment poziția intstrumentelor sale.

Neuronavigația, GPS-ul neurochirurgiei

 

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza unor investigații neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D și locația exactă a instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile craniene cu o precizie deosebită. Cu ajutorul sistemului de neuronavigație, neurochirurgul beneficiază de precizia, controlul și vizualizarea necesare pentru a îndeparta în totalitate tumorile, a salva în același timp funcțiile creierului și a reduce la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale.

Noul sistem de Navigație a intrat de curând în dotarea secției noastre de neurochirurgie și a permis deja realizarea unor intervenții chirurgicale. S-a efectuat astfel, o biopsie cerebrală, la care în absența acestui sistem procedura nu s-ar fi putut realiza. O altă pacientă a fost operată cu succes pentru un meningiom gigant și la care folosirea navigației a permis rezecția tumorală completă, precisă, minimizând riscul leziunilor neurologice.

Alături de aspiratorul tumoral cu ultrasunete, de microscopul operator dotat cu filtru de fluorescență și de sistemul de monitorizare neurofiziologica intraoperatorie, aparatul de neuronavigație completează dotarea secției noastre de neurochirurgie, ca devine astfel unul dintre cele mai echipate centre de neurochirurgie din țară, unde se poate rezolva orice patologie neurochirurgicală la standarde internaționale.