Disecție aortică complexă tratat endovascular

Primul caz din lume de disecție aortică complexă tratat endovascular cu succes la Spitalul European Polisano din Sibiu


Sibiu, 01.02.2016: Un pacient în vârsta de 59 de ani, din București, cu o disecție aortică complexă de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din țară, a fost tratat cu succes printr-un procedeu endovascular revoluționar. Intervenția a fost realizată pentru prima dată în lume de către echipa de specialiști CENTRUL CARDIOVASCULAR ȘI TORACIC - Spitalului European Polisano Sibiu, cu participarea prestigiousului Profesor Doctor Sherif Sultan. Procedeul endovascular a constat în combinarea a doua tehnici inovative ce nu au mai fost utilizate împreună niciodată până în prezent la tratamentul unui pacient cu aceasta patologie gravă.

Disecție aortică complexă tratat endovascular

Pacientul a fost diagnosticat cu disecție de aorta de tip B în luna iulie 2015. Aceasta maladie extrem de gravă care se manifestă printr-un sindrom dureros important la nivelul toracelui, evoluează foarte repede, șansele la viață ale pacientului fiind extreme de scăzute. Timp de 6 luni pacientul a fost consultat de mai mulți medici, atât din Romania cât și din străinătate, însă tratamentul chirurgical a fost exclus din cauza riscurilor ridicate de paralizie și chiar deces.

Peste tot ni s-a spus ca astfel de intevenții se fac doar în străinătate, dar chiar și acolo prognosticul de reușită e foarte rezervat. La Polisano am găsit singurul doctor care a dorit să îl trateze pe șotul meu și care ne-a dat foarte multă încredere că o să îl pună pe picioare.a declarat Veronica Vasiliu, soția pacientului.

Peste 200 de pacienți cu disecție de aorta de tip B sunt diagnosticați anual în România. Până în prezent nu s-au descoperit tratamente eficiente care să asigure speranța la viață a acestora cu mai mult de un an. Prin aceasta intervenție realizată în premieră mondiala la Spitalul European Polisano, rata de supraviețuire crește semnificativ, fără risc de paralizie sau accident vascular cerebral.

Programul de endoprotezare aortică a Spitalului European Polisano a început în urmă cu mai bine de doi ani și a devenit în scurt timp un centru de referință în chirurgia aortică, tratând cu succes pacienți din toată țara.

Planul nostru strategic de dezvoltare ne-a permis să tratăm deja cu succes mai multe cazuri de disecție aortica prin tratatment endovascular. Particularitatea acestui caz a fost prezența unei rupturi active a peretului aortic care ne-a permis să implementăm pentru prima oară în lume, două tehnologii endovasculare diferite în același timp: modulatorul de flux multistratificat și stent graftul. ” a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică.

Echipa medicală a fost formată din Conf. Dr. Victor Costache – directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, Dr. Nicolae Florescu – șeful secției de Cardiologie intervențională, Dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare, Dr. Emma Ciobanu – chirurg cardiovascular. Acestora li s-au alăturat Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan – vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și Președinte al Institutului Vascular de Vest și Dr. Niamh Hynes, medic primar chirurg din Irlanda.