Detoxifierea între mit și realitate

Un program corect de detoxifiere se elaboreaza de catre un nutritionist, in baza anamnezei, in functie de simptomatologia curenta, de afectiunile fiecarui pacient, de intolerantele si alergiile alimentare, precum si de obiective. In functie de toti acesti factori se structureaza un program de nutritie personalizat, accentul fiind pus pe alimentele functionale, specifice fiecarei afectiuni (de exemplu telina - pentru probleme articulare; alimentele verzi, in special legumele - pentru sistemul limfatic).

Detoxifierea între mit și realitate

In mod frecvent detoxifierea este asociata cu o cura de slabire si este o abordare gresita, deoarece in astfel de situatii orientarea pacientilor este catre suplimente, diferite pachetele standard, solutii rapide, dar ineficiente.

Inainte de inceperea unui program de detoxifiere este importanta stabilirea unei consultatii cu un nutritionist, care va decide modul de personalizare a programului de detoxifiere, fiind necesara eliminarea anumitor categorii de alimente in mod treptat, astfel incat sa existe o acomodare a organismului cu noul program.

Este foarte important ca fiecare pacient sa identifice solutia potrivita, iar Clinica Polisano a dezvoltat un concept de medicina integrat, astfel incat sa vina in intampinarea pacientului cu cele mai bune solutii (consultii, analize, ecografii, daca este cazul).

Efectele secundare ale unui program de nutritie nepersonalizat sunt inevitabile, deoarece solutiile care nu sunt raportate la nevoile individuale ale pacientului sunt ineficiente. Pot aparea rezultate din punctul de vedere al greutatii, dar pot fi declansate carente de vitamine si minerale, stari de ameteala, dezechilibre hormonale, deficiente imunitare, stres metabolic la nivelul diferitelor organe (ficat, rinichi).

Suplimentele alimentare de asemenea trebuie introduse in baza unei scheme personalizate in functie de analizele medicale, de medicatia si alimentatia fiecarui pacient. Exista contraindicatii de asociere a anumitor alimente cu suplimentele, afectiuni cu restrictie la tratamentele cu efect diuretic, care predomina atunci cand ne gandim la aceasta categorie de produse recomandate in detoxifiere.

Detoxifierea a devenit o moda, considerandu-se ca in 2-3 zile putem curata organismul de ani buni in care ne-am complacut in starea de bine indusa de excese, de orice fel. Detoxifierea este un concept integrat, care trebuie perceputa din punct de vedere medical, si nu tratata in graba, comandata intre doua semafoare si revenind la obiceiurile alimentare dupa cateva zile de infometare, frustrare si posibil o scadere in greutate.

Nestiind clar care este scopul unui program de detoxifiere atunci nici rezultatele nu sunt cele dorite, apar astfel oscilatiile de greutate si nu numai. Detoxifierea trebuie sa cuprinda si o disciplina mentala, cu intelegerea principiilor de alimentatie sanatoasa, deosebit de importante dupa finalizarea perioadei respective.

Alina Stoica, terapeut nutriționist, Clinicile Polisano Plaza și Cuza Vodă, București