Cum să naști zâmbind


La Maternitatea Polisano, nașterea naturală e mai ușoară cu gaz ilariant

Modul cum vrei să naști este foarte important pentru noi, motiv pentru care, la Maternitatea Polisano îți oferim mai multe opțiuni pentru o experiență cât mai plăcută a nașterii naturale. Dacă visul tău este să îți aduci puiul pe lume în cel mai blând mod cu putință, dar totuși îți este teamă de dureri, ai posibilitatea de a folosi în timpul travaliului masca cu gaz ilariant, o alternativă a anesteziei epidurale.

Cum să naști zâmbind

Ce este gazul ilariant?


Entonox este un amestec pregătit pentru utilizare imediată, sub formă de gaz îmbuteliat, ce conține 50% protoxid de azot și 50% oxigen. Este un analgezic non-invaziv, administrat prin inhalare.

Protoxidul de azot are efect analgezic, reduce senzația de durere și crește pragul dureros, are efect de relaxare și un ușor efect de calmare, reduce sau elimină durerea și anxietatea. “Atunci când este inhalat are un efect analgezic și sedativ, dar fără pierderea cunoștinței. Starea de confort se instalează aproape imediat”, explică dr. Raluca Deutsch, medic specialist obstetrică - ginecologie în cadrul Spitalului European Polisano.

Care sunt beneficiile utilizării acestuia?


Efectele analgezice și sedative ale protoxidului de azot în amestec cu oxigenul sunt bine documentate. Datorită acțiunii cu efecte imediate și încetării rapide a efectelor, precum și datorită gradului ridicat de siguranță, acest amestec de gaz reprezintă o posibilitate adecvată, în cazul în care se dorește ameliorarea durerii rapid și controlat. A fost folosit cu succes în situații precum traumatisme acute, repoziționări de fracturi, manipularea articulațiilor, puncții venoase, îngrijirea rănilor, drenajul abceselor și, bineînțeles, în timpul travaliului la gravide.

Când este recomandată utilizarea gazului ilariant?


De obicei, este folosit atunci când se dorește apariția și apoi dispariția rapidă a efectelor analgezice și când durerea este limitată.

“În obstetrică, asigură ameliorarea durerii și prezintă siguranță atât pentru mamă, cât și pentru făt. Protoxidul de azot nu afectează durata travaliului și nu are efect de relaxare a uterului. În cazul folosirii acestuia în decursul travaliului, este recomandată monitorizarea atentă a timpilor dintre contracții și începerea administrării cu 30 de secunde înainte de a începe contracția. Astfel, punctul de intensitate maximă al contracției va coincide cu punctul maxim al efectului analgezic. Gravida trebuie să își țină o mână pe burtă și când va simte o contractură musculară, acesta este semnul că va începe contracția și va trebui să inhaleze în momentul respectiv. Această metodă de analgezie este o unealtă suplimentară și la îndemână pentru o naștere ușoară. În alte țări se folosește frecvent ca alternativă la anestezia epidurală. Gazul nu elimină în totalitate durerea legată de contracții, dar acționează astfel încât ea să devină suportabilă. Mama are sentimentul că este în control, îi scade sentimentul de frică și i se îmbunătățește starea de spirit”, explică dr. Raluca Deutsch.

Are efecte asupra mamei sau nou-născutului?


“Se știe că gazul trece prin placentă, dar nu a fost constatat niciun efect negativ asupra copilului. În realitate, amestecul de gaze poate provoca în fluxul sanguin al mamei creșterea concentrației de oxigen care, în final, va pătrunde prin placentă spre copil. Acest lucru este benefic pentru nou-născut, mai ales în timpul contracțiilor de naștere. După întreruperea administrării, efectele dispar rapid. Este o alegere naturală pentru calmarea rapidă și controlată a durerii în timpul travaliului. Deși nu elimină complet durerea asociată contracțiilor, Entonox face ca durerea să fie suportabilă și reduce anxietatea asociată travaliului. Gazul ilariant nu afectează sistemul respirator, sistemul circulator, capacitatea de a împinge sau alte funcții importante. Și, mai ales, nu are efecte nedorite pentru copil, nu influențează scorul Apgar, nu are nicio influență asupra creării legăturii dintre mamă și copil și nu influențează începutul perioadei de alăptare, lucruri pe care noi punem mare preț la Maternitatea Polisano”.

Care sunt contraindicațiile folosirii acestui tip de gaz?


Entonox nu se utilizează în insuficiență cardiacă sau în caz de afectare severă a inimii, în leziuni ale sistemului nervos central, cum ar fi tumori sau sângerări la nivelul creierului, în carența de vitamina B12 sau acid folic 6.

Pot apărea reacții adverse?


Ca toate medicamentele, acest amestec poate provoca reacții adverse. Printre cele frecvente putem enumera amețeală, stareă de confuzie sau de euforie, greață și vărsături, dar acestea dispar la câteva minute după ce utilizarea este întreruptă.

Naști așa cum vrei


Analgezia inhalatorie cu Entonox este ușor de folosit pentru viitoarea mamă, pentru că nu limitează mișcarea liberă a mamei în timpul travaliului. “Este ideală pentru gravidele care vor să experimenteze un control total asupra propriului travaliu și, dacă este posibil, să experimenteze nașterea pe cale naturală. Ea acționează nu numai contra durerii, dar și contra fricii și are un efect de liniștire”, mai spune dr. Deutsch.

Maternitatea Polisano susținea nașterea naturală și alăptarea la sân, de aceea aici vei găsi tot ceea ce ai nevoie pentru a te simți liniștită și în siguranță. În timpul travaliului, fie că vei opta pentru folosirea gazului ilariant sau nu, vei putea să te plimbi, să faci exerciții pe minge - monitorizarea copilului în burtică fiind realizată prin monitoare wireless - astfel încât ai toată libertatea de mișcare pe care ți-o dorești.