Cancerul de prostată

una din cele mai frecvente forme de cancer


"Acesta reprezintă una din cele mai frecvente neoplazii umane, care afectează preponderent vârstele avansate, reprezentând o problemă majoră de morbiditate şi o cauză de pierdere a calităţii vieţii în ţările unde speranţa de viaţă este crescută. Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului după 65 de ani.

Metoda de screening pentru cancerul de prostată include un tușeu rectal și determinarea PSA", explică dr. Adrian Moga, medic oncolog și coordonatorul Centrului de radioterapie din cadrul Clinicii Polisano. Astfel, este recomandat ca bărbaţii peste 50 de ani să facă aceste două investigații anual. 

Cancerul de prostată

"În general, se consideră ca normală o valoare a PSA mai mică de 4 ng/ml. PSA este o protează sintetizată de epiteliul normal cât şi de cel malign. La bărbaţii cu cancer de prostată, PSA creşte în stadiile precoce, fiind utilizat în diagnostic, stadializare şi în dispensarizarea pacienţilor", mai spune dr. Adrian Moga.

În stadiile iniţiale, pacientul poate să nu prezinte simptome clinice. În stadiile avansate de boală, obstrucţia urinară este cel mai frecvent semn al cancerului de prostată.

"Puncţia biopsie prostatică transrectală ecoghidată este metoda diagnostică recomandată în majoritatea cazurilor în care se suspicionează cancerul de prostată.

Rezonanţa magnetică nucleară permite studiul anatomiei intraprostatice şi evidenţiază cu acurateţe extensia locală a tumorii şi invazia structurilor de vecinătate.

Există numeroase opţiuni terapeutice pentru fiecare stadiu, iar pentru fiecare pacient trebuie avut în vedere vârsta acestuia, statusul de performanţă, existenţa bolilor asociate şi caracteristicile histologice ale tumorii", mai spune medicul oncolog.

Principalele metode terapeutice în cancerul de prostată sunt următoarele:

  • Intervenţia chirurgicală/prostatectomia;
  • Radioterapia;
  • Terapia hormonală.

 

Pacienţii trebuie să fie informaţi în legătură cu beneficiile şi efectele nocive potenţiale ale diverselor opţiuni terapeutice. Tratamentul cancerului de prostate poate cauza disfuncţii sexuale, infertilitate, problem rectale şi de defecaţie şi incontinenţă.

Radioterapia:


"Reprezintă o opţiune terapeutică pacienţilor cu cancer de prostată localizat cu risc intermediar, alături de prostatectomia radicală plus terapia de privare androgenică sau brahiterapia.

Radioterapia asociată cu terapia hormonală este indicată pacienţilor cu cancer de prostată cu risc înalt sau avansat la nivel local. Pacienţii cu margini chirurgicale positive sau cu extensie extracapsulară după prostatectomia radicală trebuie să fie informaţi de avantajele şi dezavantajele radioterapiei adjuvante.

Radioterapia este de asemenea indicată pacienţilor cu un număr moderat de metastaze osoase dureroase", explică dr. Adrian Moga.

Clinica Polisano din Sibiu a achiziționat, în anul 2014, un sistem de tratament TomoTherapy HD de ultimă generație, fabricat de firma Accuray din SUA. Tomoterapia este o tehnică inovatoare de tratament al cancerului, adresată întregii patologii oncologice cu indicaţii de RT. Tomoterapia integrează într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată (CT) şi un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT). Radioterapia cu intensitate modulată reprezintă “ standardul de aur ” în radioterapia externă a cancerului de prostată. Puteți citi mai multe detalii despre această opțiune de tratament aici.

Nu amânați efectuarea unui simplu test de sânge, mai ales în cazul în care ați trecut de vârsta de 50 de ani sau dacă prezentați simptome. Pentru un consult de specialitate la unul din medicii Clinicii Polisano, apelați numărul de call-center 021.9383.