Bolile inflamatorii intestinale în Clinica MedLife Polisano Sibiu

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv, caracterizate prin perioade de activitate și remisiune, cu o cauză necunoscută. Termenul de boli inflamatorii intestinale cronice include două entități principale: colita ulcerativă (CU) și boala Crohn (BC).

Factorul declanșator al bolilor inflamatorii intestinale este încă necunoscut. Interacțiunea dintre predispoziția genetică individuală, factorii de mediu și microbiota intestinală duce la inițierea și întreținerea unui răspuns imun anormal.

Incidența și prevalența BII sunt în continuă creștere în întreaga lume, fiind, în medie, de 6-20/100.000, respectiv 100-150/100.000, cu debut cel mai frecvent în grupa de vârstă 15-40 de ani și un al doilea vârf de incidență între 50-60 de ani.

Bolile inflamatorii intestinale în Clinica MedLife Polisano Sibiu

Tabloul clinic al BC este heterogen și include dureri abdominale, diaree cronică și scădere ponderală. Debutul este extrem de variabil, de obicei lent, insidios, cu manifestări nespecifice care pot întârzia diagnosticul.

În cazul colitei ulcerative, elementele esențiale care definesc tabloul clinic sunt scaunele diareice cu sânge și mucus, însoțite uneori de dureri abdominale.

Colonoscopia cu biopsie este investigația care stabilește diagnosticul de certitudine.

Tratamentul a evoluat în paralel cu progresele în înțelegerea patogenezei și a istoriei naturale a bolii. În prezent, sunt disponibili noi agenți terapeutici capabili să blocheze evoluția bolii, obținându-se inducția rapidă și menținerea remisiunii clinice și endoscopice, evitarea intervențiilor chirurgicale și creșterea calității vieții.

Selecția tratamentului depinde de severitatea bolii. Clasele de agenți terapeutici utilizate în tratamentul BII includ corticoterapia, derivații acidului 5-aminosalicilic, imunosupresoarele și agenții biologici.

Terapia biologică reprezintă clasa terapeutică cu cea mai mare eficacitate, atât pentru inducția, cât și pentru menținerea remisiunii clinice și a vindecării mucozale. În funcție de mecanismul de acțiune, agenții biologici se subclasifică în: anticorpi anti-TNF, antiintegrine, anti-IL12/IL23 și inhibitori JAK.

Sunt definite profiluri ale pacienților cu probabilitate de răspuns favorabil la terapia biologică (tineri, nefumători, cu durată redusă a afecțiunii, naivi la agenți biologici și imunosupresoare, cu activitate inflamatorie crescută reflectată de valorile crescute ale PCR și VSH, leziuni endoscopice active).

Dr. Bran Ana (medic primar Gastroenterologie):Bolile inflamatorii intestinale au reprezentat pentru mine mereu un subiect de mare interes. Sunt continuu implicată în cunoașterea noilor soluții terapeutice, având în prezent în îngrijire pacienți care beneficiază de toate clasele de terapie biologică disponibile în țara noastră, în funcție de forma bolii.”

În Clinica MedLife Polisano - str. Constituției nr. 24, oferim evaluare medicală specifică acestor afecțiuni, personalizată pentru fiecare pacient. Beneficiem de spitalizare de zi prin CAS sau spitalizare continuă, pentru asigurarea unui control profund și susținut al bolii.

Dr. Bran Ana

Dr. Bran Ana

Medic primar gastroenterologie