Boala telefonului mobil

Boala smartphone-ului sau „text neck” este din ce în ce mai des întâlnită la copii de peste 12 ani cât şi la adulţii tineri. Se caracterizează prin vizionarea excesivă sau trimiterea de mesaje text pe dispozitive portabile pentru perioade lungi de timp, ceea ce va duce la crearea unui stres repetitiv asupra coloanei vertebrale cervicale cu apariţia simptomelor dureroase la acest nivel.
În timp acestea pot cauza diverse probleme musculo-scheletice printre care cea mai frecvenţa este modificarea curburii cervicale văzute din plan sagital, adică din lordoză se va ajunge în rectitudine sau cifoză cervicală.

Boala telefonului mobil

Cele mai comune simptome apărute după utilizare unui dispozitiv portabil sunt durerea în zona cervicală, durere ce iradiază spre umăr, spate sau membru superior şi limitarea mobiltăţii gâtului. În unele cazuri se poate manifesta prin apariţia cefaleei de tip tensional.

Modalitatea de tratament cheie pentru acest tip de patologie este PREVENŢIA.

Prevenţia se realizează prin evitarea utilizării excesive a dispozitivelor portabile, evitarea posturilor statice prelungite, precum şi evitarea utilizării unor dispozitive mari sau grele într-o mână pentru o durată lungă de timp.
S-a constatat că tratamentul de reabilitare medicală compus din proceduri de electroterapie, masaj, kinetoterapie cât şi tratament medicamentos (AINS, analgezice, miorelaxante) este foarte eficient.

Programul de gimnastică medicală conţine exerciţii de mobilizare uşoară a ţesutului afectat,
exerciţii de stretching activ şi pasiv, exerciţii de postura precum şi un plan de tratament pe care pacientul îl va urma la domiciliu.

Promovarea unui stil de viaţă activ,
practicarea unui sport în mod constant precum şi respectarea regulilor de prevenţie va inbunatatii calitatea vieţii pacientiilor.

 


Dr. Nedelcu Șușu Andreea Maria

Dr. Nedelcu Șușu Andreea Maria

Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare