TUMORILOR HIPOFIZARE

ABORDUL MODERN


Vineri, 20 aprilie 2018 a avut loc simpozionul având ca și temă abordarea modernă, multidisciplinară, a tumorilor hipofizare centrată pe abordul endoscopic transnazal transsfenoidal, ghidat prin neuronavigaţie.

Invitații memmbrilor echipei multidisciplinare a centrului de Chirurgie Hipofizară a Clinicii Polisano au fost medici specialişti din Sibiu și Mediaş interesați să afle ultimele noutați în acest domeniu.

Clinica Polisano este unul dintre puținele centre medicale din țară unde se realizează asemenea intervenții, care necesită pe lângă pregătirea și experiența profesională a medicilor și un nivel deosebit al dotărilor materiale.

TUMORILOR HIPOFIZARE

Prima etapă în abordarea acestor cazuri constă în depistarea și diagnosticarea acestora, despre care a vorbit doamna Dr. Cristina Roman – medic primar endrocrinologie. Tulburările date de insuficiența sau hiperfuncția hormonală reprezintă manifestările clasice ale unei tumori hipofizare. Endocrinologul are rolul nu doar de a depista și a îndruma spre chirurgie un pacient cu tumoră hipofizară, dar și de a conduce ulterior intervenției chirurgicale întreaga terapie și urmărire postoperatorie.

Deficitele câmpului vizual reprezintă în anumite cazuri primele manifestări ale bolii, oftalmologului revenindu-i atât sarcina de stabilire a diagnosticului cât și de a îndruma pacientul spre evaluare endocrinologică; de asemnea, postoperator pacienții cu astfel de probleme sunt urmăriți regulat de medicul oftalmolog. Despre aceste probleme a vorbit Dr. Liviu Bran, medic specialist oftalmologie în cadrul Spitalului European Polisano.

Un rol important în confirmarea diagnosticului precum, pregătirea preoperatorie precum și urmărirea imagistică postoperatorie îl are medicul specialist în radiodiagnostic, aspecte relevate de către doamna Dr. Ileana Prăvariu – medic primar radiologie.

Domnul Dr. Sorin Sabău – medic primar O.R.L a împărtășit participanților aspecte legate de calea de abord transnazală, practicată în chirurgia hipofizară în cadrul căreia folosirea endoscopului, evitarea oricarei incizii vizibile precum și trauma minimă asupra țesuturilor reprezintă elementele definitorii ale chirurgiei moderne minim invazive.

Dr. Dan Filip – medic primar neurologie și supraspecializare în neurofiziologie, a prezentat aspecte legate de monitorizarea neurofiziologică intraoperatorie pe care echipa noastră o realizează în cazurile complicate; această monitorizare crește siguranța actului chirurgical, reducând semnificativ riscul de incidente, accidente sau complicații.

Dr. Iulia Maria Dancu, medic specialist anestezie și terapie intensivă, a captat atenția participanților în cadrul evenimentului prin prezentarea caracteristicilor specifice ale neuroanesteziei la pacienții cu patologie tumorală hipofizară.

Aspectele legate de tehnica operatorie de rezecție a tumorilor hipofizare, cu aportul neuronavigației și al ecografiei doppler intraoperatorii, precum şi avantajele chirurgiei endoscopice transnazale au fost prezentate de Dr. Matei Claudiu, medic primar neurochirurgie, coordonatorul centrului de Chirurgie Hipofizară din cadrul Spitalului European Polisano.