Tu când ți-ai ascultat inima ultima oară?


Majoritatea dintre noi nu avem timp să ne gândim la inimă, singurul mușchi care muncește continuu, pe tot parcursul vieții, pentru noi. Pentru a o ajuta să funcționeze cât mai mulți ani, e nevoie să urmezi câțiva pași simpli:

  1. Exerciții – chiar și numai timp de 10 minute, o activitate fizică de intensitate medie face diferența pentru sănătatea inimii tale. Începe cu pași mici și poți ajunge, apoi, la reprize de 30 de minute.
  2. Mișcare zi de zi - cei mai mulți dintre noi petrecem prea mult timp la birou. Dacă este și cazul tău, încearcă să faci schimbări, nu ocoli scările, răspunde la telefon în picioare făcând câțiva pași și ia chiar câteva pauze pentru exerciții de stretching din când în când.
  3. Cea mai bună mâncare pentru sănătatea inimii este cea mai simplă: fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, carne macră, alimente cu conținut redus de sare și colesterol.
Tu când ți-ai ascultat inima ultima oară?
4. Renunță la fumat!
5. Relaxează-te – nu poți scăpa de momentele stresante, important este să înveți cum să reacționezi. Bicicleta sau exercițiile de yoga vor ajuta corpul tău să se relaxeze. Dacă nu reușești să faci față stresului cotidian, caută ajutorul prietenilor sau al unui psiholog.
6. Odihnește-te – în timpul somnului, corpul nostru se restartează și se reface, așa că fă-ți o prioritate din a dormi 7-8 ore pe timpul nopții. Astfel, vei fi pregătit pentru orice provocare îți aduce ziua de mâine.

Data de 4 mai a fost instituită în țara noastră ca fiind Ziua națională a inimii, în conformitate cu Directivele Organizației Mondiale a Sănătății.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei, cât și la bărbați (heartcharter.org). Totodată, ele sunt principala cauză de deces a populației din România - 60% dintre decese anual. Prin comparație, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând Comunității Europene este de 48%.