Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/polisano/public_html/wp-content/plugins/movewordpress/replacer.php on line 762 MedLife Polisano » Spina bifida: cum se realizează intervenția chirurgicală?
Spina bifida: cum se realizează intervenția chirurgicală?
Interviu cu Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie
Ce este spina bifida?
Spina bifida reprezintă o malformație congenitală a coloanei vertebrale. Prin intermediul operației, medicii refac continuitatea măduvei spinării. Ceea ce nu s-a întâmplat în cursul vieții uterine, trebuie făcut prin intermediul intervenției chirurgicale, spuneClaudiu Matei, medic primar neurochirurgie, șef secție Neurochirurgie Spitalul Polisano - MedLife.
În spitalul Polisano - MedLife din Sibiu cele mai frecvente patologii în ceea ce ce privește maladiile sistemului nervos au fost spina bifida și hidrocefalia. Am mai operat deasemenea tumori cerebrale, tumori spinale, tumori medulare la copii. Avem peste o sută de cazuri de spina bifida și hidrocefalie operate de la deschiderea spitalului.
Diagnosticul de spina bifida
În spina bifida diagnosticul este de obicei efectuat prenatal, de colegii obstetricieni, prin controalele periodice ale gravidelor, în cadrul urmăririi sarcinii.
Sunt din păcate în România numeroase cazuri care sunt diagnosticate și postnatal fiind o surpriză dramatica la naștere când este descoperit practic un bebeluș cu o malformație de acest gen.
De multe ori este vorba de familii defavorizate sau gravide care nu au fost urmărite sau care nu s-au adresat medicului de la începutul sarcinii sau multe dintre ele, din păcate, nici nu au știut că sunt însărcinate până într-o vârstă mare a sarcinii, când era practic imposibilă o întrerupere terapeutică a sarcinii sau orice alt tratament.
După naștere, copilașul practic este evaluat neurologic, neonatologic și după stabilirea diagnosticului se stabilește strategia terapeutică. Este important să evaluam prin rezonanță magentică pe întreg axul cranio spinal orice malformație de acest gen pentru a avea un diagnostic complet și pentru a stabili o strategie adecvată.
Cea mai gravă formă de spina bifida este mielomeningocelul. Este important a se opera în primele 48 de ore de la naștere pentru a preveni complicațiile infecțioase cu potențial fatal și dând posibilitatea astfel sistemului nervos să aibă o dezvoltare optimă.
Speranța de viață fără intervenție chirurgicală pentru spina bifida.
Speranța de viață este dramatic redusă prin faptul că se poate infecta, meningita, enecefalită și sigur că sfârșitul este previzibil în astfel de situații.
Complexitatea intervenției. Cum se operează spina bifida?
Procedura necesită nu doar o dotare deosebită, ci și cunoștinte și o experiență în acest domeniu. Este vorba în primul rând de o anestezie adecvată, un neuroanestezist pediatru special antrenat pentru ca de multe ori astfel de operații necesită o anestezie specială dat fiind faptul că se folosește monitorizare neurofiziologică intra operatorie. În astfel de cazuri, anestezia trebuie adecvată fără relaxare musculară, anestezistul trebuie informat de toți pașii noștri și de intenția noastră de a monitoriza sistemul nervos.
Ulterior, operația se desfășoară sub magnificație, sub microscop. De multe ori, defectul cutanat la piele, la tegument, care însoțește astfel de malformații, este mare și presupune și participarea unui chirurg plastician.
Operația începe practic după inducerea anesteziei și poziționarea copilului în poziție ventrală și asigurarea tuturor funcțiilor vitale și a unei poziții cât mai confortabile pe masa de operație. Se instalează câmpurile sterile peste câmpul operator și se procedează la refacerea continuității nevraxului, se face practic noi îi spunem o neurolație artificială. Ceea ce nu s-a întâmplat în cursul vieții uterine, trebuie făcut prin intermediul acestei intervenții chirurgicale.
După ce refacem continuitatea măduvei spinării se repun peste această fascia, musculatura și ulterior tegumentul. De multe ori, în 80% din cazuri este asociată hidrocefalia, care reclamă în același timp, operator, implantarea unui sistem de drenaj ventricular peritoneal, care să controleze presiunea intracraniană și să asigure o presiune intracraniană adecvată pentru a facilita dezvoltarea sistemului nervos.
Dacă diagnosticul este pus în primele 2 săptămâni de sarcină, se poate proceda la o închidere în uter a astfel de malformații. Este tendința mondială și probabil ca în mai puțin de 10 ani o să ajungem să fim nevoiți să operam astfel de malformații în uter.
Pentru mine ca și chirurg tehnica este aceeași, însă protocoalele de urmărire și menținere a sarcinii ulterior sunt speciale și necesită o urmărire foarte atentă, așa zisele protocoale de tocoliza, care mențin copilașul mai departe în uter.
Recuperarea după intervenția chirurgicală pentru spina bifida
După intervenția chirurgicală, copilul este preluat de colegii de la neurologie pediatrică, de la reabilitare, terapeuți. Trebuie spus că spina bifida se asociază frecvent cu probleme, deficite neurologice, deficite urologice, incontinențe sfincteriene, malformații congenitale ale picioarelor și presupun alături de neurochirurg participarea la actul terapeutic și a colegilor neurologi, colegilor ortopezi, urologi, fizioterapeuți, care depun eforturi pentru recuperarea acestor cazuri.
În Sibiu am demarat în urmă cu 5 ani un proiect de responsabilizare socială la care participă alături de spitalul Polisano-MedLife, Universitatea Lucian Blaga, Spitalul Slinic Județean, Primăria Sibiu, Spitalul de Pediatrie din Sibiu, Spitalul de Neuropsihiatrie, sunt multe instituții care ne ajută și Asociația Română de Spina Bifida, Asociația de Spina Bifida din Germania care ajută pacienții și familiile acestor pacienți pentru obținerea unor rezultate cât mai bune și pentru a asigura o calitate a vieții optimă.