Spina bifida: cum se realizeaza interventia chirurgicala?
Interviu cu Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie

Ce este spina bifida?


Spina bifida reprezinta o malformatie congenitala a coloanei vertebrale. Prin intermediul operatiei, medicii refac refac continuitatea maduvei spinarii. Ceea ce nu s-a intamplat in cursul vietii uterine, trebuie facut prin intermediul interventiei chirurgicale, spune Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, sef sectie Neurochirurgie Spitalul Polisano - MedLife.

Spina bifida: cum se realizeaza interventia chirurgicala? </br> Interviu cu Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie

Ce este spina bifida?


Spina bifida reprezinta o malformatie congenitala a coloanei vertebrale. Prin intermediul operatiei, medicii refac refac continuitatea maduvei spinarii. Ceea ce nu s-a intamplat in cursul vietii uterine, trebuie facut prin intermediul interventiei chirurgicale, spune Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, sef sectie Neurochirurgie Spitalul Polisano - MedLife.

In spitalul Polisano - MedLife din Sibiu cele mai frecvente patologii in ceea ce ce priveste maladiile sistemului nervos au fost spina bifida si si hidrocefalia. Am mai operat deasemenea tumori cerebrale, tumori spinale, tumori medulare la copii. Avem peste o suta de cazuri de spina bifida si hidrocefalie operate de la deschiderea spitalului.

Diagnosticul de spina bifida


In spina bifida diagnosticul este de obicei efectuat prenatal, de colegii obstetricieni, prin controalele periodice ale gravidelor, in cadrul urmaririi sarcinii.

Sunt din pacate in Romania numeroase cazuri care sunt diagnosticate si postnatal fiind o surpriza dramatica la nastere cand este descoperit practic un bebelus cu o malformatie de acest gen.

De multe ori este vorba de familii defavorizate sau gravide care nu au fost urmarite sau care nu s-au adresat medicului de la inceputul sarcinii sau multe dintre ele, din pacate, nici nu au stiut ca sunt insarcinate pana intr-o varsta mare a sarcinii, cand era practic imposibila o intrerupere terapeutica a sarcinii sau orice alt tratament.

Dupa nastere, copilasul practic este evaluat neurologic, neonatologic si dupa stabilirea diagnosticului se stabileste strategia terapeutica. Este important sa evaluam prin rezonanta magentica pe intreg axul cranio spinal orice malformatie de acest gen pentru a avea un diagnostic complet si pentru a stabili o strategie adecvata.

Cea mai grava forma de spina bifida este mielomeningocelul. Este important a se opera in primele 48 de ore de la nastere pentru a preveni complicatiile infectioase cu potential fatal si dand posibilitatea astfel sistemului nervos sa aiba o dezvoltare optima.

Speranta de viata fara interventie chirurgicala pentru spina bifida


Speranta de viata este dramatic redusa prin faptul ca se poate infecta, meningita, enecefalita si sigur ca sfarsitul este previzibil in astfel de situatii.

Complexitatea interventiei. Cum se opereaza spina bifida


Procedura necesita nu doar o dotare deosebita, ci si cunostinte si o experienta in acest domeniu. Este vorba in primul rand de o anestezie adecvata, un neuroanestezist pediatru special antrenat pentru ca de multe ori astfel de operatii necesita o anestezie speciala dat fiind faptul ca se foloseste monitorizare neurofiziologica intra operatorie. In astfel de cazuri, anestezia trebuia adecvata fara relaxare musculara, anestezistul trebuie informat de toti pasii nostri si de intentia noastra de a monitoriza sistemul nervos.

Ulterior, operatia se desfasoara sub magnificatie, sub microscop. De multe ori, defectul cutanat la piele, la tegument, care insoteste astfel de malformatii, este mare si presupune si participarea unui chirurg plastician.

Operatia incepe practic dupa inducerea anesteziei si pozitionarea copilului in pozitie ventrala si asigurarea tuturor functiilor vitale si a unei pozitii cat mai confortabile pe masa de operatie. Se instaleaza campurile sterile peste campul operator si se procedeaza la refacerea continuitatii nevraxului, se face practic noi ii spunem o neurolatie artificiala. Ceea ce nu s-a intamplat in cursul vietii uterine, trebuie facut prin intermediul acestei interventii chirurgicale.

Dupa ce refacem continuitatea maduvei spinarii se repun peste aceasta fascia, musculatura si ulterior tegumentul. De multe ori, in 80% din cazuri este asociata hidrocefalia, care reclama in acelasi timp, operator, implantarea unui sistem de drenaj ventricular peritoneal, care sa controleze presiunea intracraniana si sa asigure o presiune intracraniana adecvata pentru a facilita dezvoltarea sistemului nervos.

Daca diagnosticul este pus in primele 2 saptamani de sarcina, se poate proceda la o inchidere in uter a astfel de malformatii. Este tendinta mondiala si probabil ca in mai putin de 10 ani o sa ajungem sa fim nevoiti sa operam astfel de malformatii in uter.

Pentru mine ca si chirurg tehnica este aceeasi, insa protocoalele de urmarire si mentinere a sarcinii ulterior sunt speciale si necesita o urmaire foarte atenta, asa zisele protocoale de tocoliza, care mentin copilasul mai departe in uter.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala pentru spina bifida


Dupa interventia chirurgicala, copilul este preluat de colegii de la neurologie pediatrica, de la reabilitare, terapeuti, Trebuie spus ca spina bifida se asociaza frecvent cu probleme, deficite neurologice, deficite urologice, incontinente sfincteriene, malformatii congenitale ale picioarelor si presupun alaturi de neurochirug participarea la actul terapeutic si a colegilor neurologi, colegilor ortopezi, urologi, fizioterapeuti, care depun eforturi pentru recuperarea acestor cazuri.

In Sibiu am demarat in urma cu 5 ani un proiect de responsabilizare sociala la care participa alaturi de spitalul Polisano-MedLife, Universitatea Lucian Blaga, Spitalul Slinic Judetean, Primaria Sibiu, Spitalul de Pediatrie din Sibiu, Spitalul de Neuropsihiatrie, sunt multe institutii care ne ajuta si Asociatia Romana de Spina Bifida, Asociatia de Spina Bifida din Germania care ajuta pacientii si familiile acestor pacienti pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune si pentru a asigura o calitate a vietii optima.