Neurologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor sistemului nervos central și periferic. Bolile neurologice pot fi congenitale (de la naștere) sau dobândite în cursul vieții, la orice vârstă. Cauzele bolilor neurologice pot fi vasculare, infecțioase – inflamatorii, posttraumatice, toxice, degenerative, tumorale sau secundare altor boli generale ale organismului uman.
În ambulatorul de specialitate neurologie pacienții sunt examinați clinic , se recomandă investigații de laborator, neurofiziologice sau imagistice și se emit rețete pentru tratarea bolilor neurologice.
Aceste examinări clinice se pot efectua și în regim gratuit prin contract cu CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate).
Cauzele cele mai frecvente pentru care pacienții se prezintă în ambulatorul de neurologie sunt cefaleea (durerea de cap), vertijul (amețeala), diferite nevralgii (dureri pe traseul nervilor), slăbiciune musculară generală sau localizată la un membru, tulburări de vedere (vedere dublă), asimetrie facială, episoade de pierdere a conștienței, tulburări de limbaj sau de memorie, etc.
În ambulatorul de specialitate se efectuează și anumite investigații specifice neurologiei și anume:
- Electromiografia/electroneurografia (EMG/ENG) – studiaza integritatea nervilor periferici și a musculaturii, cu scopul de a diagnostica afecțiuni ale acestora – neuropatii, miopatii, sindroame miastenice, etc;
- Electroencefalografia (EEG) – studiaza activitatea electrică a creierului, identificând anomalii ale acesteia în contextul unor afecțiuni cerebrale - epilepsie, tumori cerebrale, encefalopatii;
- Potențiale evocate vizuale (PEV) – studiază integritatea nervilor optici fiind utile în diagnosticarea neuropatiilor optice inflamatorii sau din cadrul bolilor demielinizante cerebrale;
- Ecografia Doppler a vaselor carotide și vertebrale, ecografia transcraniana (ECD, TCD) – evaluează circulația sanguină prin aceste artere cu destinație cerebrală identificând ateromatoza, stenoza sau ocluzia arterială.
Injectarea cu toxină botulinică în afecțiuni distonice - torticolis spasmodic, hemispasm facial, blefarospasm și alte distonii focale sau spasticități ale membrelor – reprezintă o metodă de tratament care se poate efectua în ambulatorul de specialitate neurologie.
În urma consultului neurologic se pot elibera referate medicale cerute de către comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap si a capacității de muncă.
Investigatii
- consult de specialitate
- ecografia transcraniana (ECD, TCD)
- electroencefalograma (EEG)
- electromiografia/electroneurografia (EMG/ENG)
- potențiale evocate vizuale (PEV)