Este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale și tulburările metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).

Afecțiunile endocrine sunt complexe, iar pentru acuratețea și precocitatea diagnosticului sunt necesare analize de laborator specifice și investigații imagistice.

Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza subclinică iar prin diagnosticul precoce este impiedicată progresia spre boala manifestă și apariția de complicații. Boala tiroidiană subclinică este obișnuită și frecvența ei crește cu vârsta; are consecințe nefaste asupra sistemului cardiovascular și funcției mentale, dacă rămâne nediagnosticată.

Când ne prezentăm la endocrinolog?

Atunci când simțim că suntem obosiți fără motiv, sau sunt prezente semne precum piele uscată, aspră , infiltrată,  paloare, umflarea feței, îngroșarea vocii, căderea parului, constipație, tulburări ale ciclului menstrual, tulburări de concentrare.
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul tiroidei, sau au urmat tratament cu iod radioactiv, sau urmează tratament cu antitiroidiene de sinteză/hormoni tiroidieni, vor necesita monitorizare periodică.
De asemenea pacienții care au urmat radioterapie în zona capului, a gâtului, a zonei toracice superioare (cel mai adesea datorită unor afecțiuni oncologice în sfera ORL, zona mamară), vor necesita evaluare și monitorizare endocrinolgică, deoarece în timp pot dezvolta hipotiroidism.
O valoare a colesterolului mărită poate fi cauzată de lipsa hormonilor tiroidieni.
Dacă există pierdere în greutate inexplicabilă, bătăi rapide ale inimii, transpirații neobișnuite, umflături la nivelul gâtului sau alte simptome asociate hipertiroidismului menționate mai sus.
Dacă o persoană a fost tratată pentru hipertiroidism sau este în curs de tratament ar trebui în mod regulat, să fie monitorizat.

Programările se fac sunând la numărul de telefon: 021. 93 83.