Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) şi tulburările metabolice

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) şi tulburările metabolice

SOPC este o afecţiune heterogenă ce devine manifesta în perioada adolescenţei şi reprezintă cea mai frecventă cauza de scădere a fertilităţii la femei.

Diagnosticul se stabileşte conform criteriilor Rotterdam (după recomandările ghidului SOPC al Endocrine Society) prin îndeplinirea a 2 condiţii din 3:

  • Exces de androgeni (hirsutism-pilozitate în exces, acnee, alopecie)
  • Disfuncţie ovulatorie (tulburări de ciclu menstrual şi insuficientă luteala)
  • Ovare cu aspect polichistic ecografic (prezenţa minim 12 foliculi ovarieni cu dimensiuni de 2-9 mm, fără un folicul dominant, cu volum ovarian>10 ml).

Diagnosticul presupune de asemenea excluderea altor afecţiuni cu simptomatologie asemănătoare (afecţiuni tiroidiene, hiperprolactinemie, hiperplazie adrenala congenitala forma non-clasica etc). Este mai dificil de stabilit diagnosticul în adolescenţă şi în perimenopauza când tulburările menstruale, amenoreea şi oligomenoreea, sunt obişnuite în aceste etape fiziologice ale aparatului reproducător feminin. Multe din pacientele cu SOPC asociază şi trăsături ale sindromului metabolic (exces ponderal cu adipozitate abdominală/viscerală, hiperinsulinism şi rezistenţa la insulina). Astfel, aceasta afecţiune presupune un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, neoplasm endometrial, boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), steatohepatită non-alcoolica (NASH) etc. SOPC prezintă mai multe fenotipuri, fiecare fenotip implicând profiluri diferite de riscuri şi comorbiditati. Pacientele la care predomina hiperandrogenismul (excesul de hormoni sexuali masculini) asociază mai frecvent anomalii metabolice, iar cele la care predomina menstrele neregulate şi morfologia polichistica a ovarelor asociază mai ales infertilitatea/subfertilitatea.

Obezitatea apare frecvent în SOPC. Adipozitatea abdominală se asociază cu exces de androgeni relativ prin scăderea SHBG (sex hormone binding globulin-proteina ce leagă în sânge hormonii androgeni) şi creşterea nivelurilor bio disponibile. De asemenea tulburările menstruale şi oligo/anovulaţia apar mai frecvent la femeile cu exces ponderal. Obezitatea creşte riscul de sindrom metabolic, intoleranţă la glucoză, diabet zaharat, dislipidemie şi rezistenţa la insulina. Diagnosticul de SOPC creşte de 5-10 ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Femeile însărcinate, cu intoleranţă la glucoza la începutul sarcinii, trebuie monitorizate cu atenţie pentru că au risc crescut de a dezvolta diabet gestational. De asemenea, pacientele cu SOPC au valori ridicate ale trigliceridelor şi LDL-colesterol şi scăzute ale HDL-colesterol, indiferent de indicele de masă corporală (BMI). Având în vedere riscul cardiovascular crescut la aceste paciente, se recomandă efectuarea screeningului factorilor de risc pentru prevenţia primară şi secundară. Din punct de vedere anatomic s-au evidenţiat modificări de afectare prematură a arterelor coronare la femeile cu acest sindrom, în comparaţie cu grupurile control. Astfel, s-a identificat o grosime crescută intima-medie la nivelul arterelor coronare şi un scor de calciu coronarian crescut, care implică un risc cardiovascular crescut. Funcţia endotelială a fost îmbunătăţită prin scăderea rezistenţei la insulina cu medicaţie (Metformin) şi/sau prin scădere în greutate.

Factorii asociaţi cu risc cardiovascular crescut în SOPC sunt consideraţi a fi:

  • Obezitatea (în special adipozitatea abdominală)
  • Fumatul
  • HTA
  • Dislipidemia (LDL-colesterol şi non-HDL colesterol crescut)
  • Boală vasculară subclinica
  • Toleranţa scăzută la glucoză
  • Istorie familială de boala cardiovasculară prematură (< 55 ani la rudele de sex masculin şi <65 ani rudele de sex feminin).

Factorii asociaţi cu risc cardiovascular foarte crescut la pacientele cu SOPC:

  • Sindromul metabolic
  • Tipul 2 de diabet zaharat tip 2
  • Bolile vasculare şi cardiovasculare, boala renală
  • Sindromul de apnee obstructivă în somn.

Astfel, ghidul SOPC, întocmit de Endocrine Society şi European Society of Endocrinology, recomanda ca prima linie de tratament, în cazul pacientelor cu SOPC şi suprapondere sau obezitate, este reprezentată de exerciţiu fizic şi modificarea stilului de viaţă. S-a arătat că 30 minute de exerciţiu fizic moderat/intens pe zi sunt eficiente în reducerea dezvoltării sindromului metabolic şi a diabetului zaharat. De asemenea, scăderea în greutate îmbunătăţeşte ovulaţia, scade rezistenta la insulina şi creşte şansă de a obţine o sarcină. Deci, normalizarea greutăţii este benefică atât pentru disfuncţia reproductivă cât şi pentru cea metabolică. Este important să privim aceasta patologie că pe una complexă. Deşi pacientele se prezintă iniţial în cabinet pentru infertilitate/subfertilitate, dereglări menstruale şi neplăceri estetice (pilozitate excesivă, acnee, alopecie), trebuie să conştientizeze implicaţiile SOPC pentru starea de sănătate în ceea ce priveşte afectarea metabolică şi riscul cardiovascular crescut. Se recomandă monitorizarea şi screeningul activ al acestora pentru patologiile asociate (obezitate, diabet zaharat tip 2, boala ficatului gras non-alcoolic şi steatohepatita non-alcoolica, afectare cardio-vasculară, sindromul de apnee obstructivă în somn, complicaţii în sarcina, anxietate şi depresie, neoplasm endometrial etc) în scopul profilaxiei primare, secundare şi eventual terţiare.

Dr. Constantin Ioana
Medic specialist endocrinolog