Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeile peste 45 de ani. Se preconizează că pentru anul 2021, atât la nivel global cât și la nivelul țării noastre, circa 30% din numărul total de cazuri noi de cancere diagnosticate în rândul populației feminine va cuprinde localizarea primară la nivelul sânului. Este cunoscut faptul că una din opt femei din lume, va dezvolta o forma de cancer mamar pe perioada vieții. Nu trebuie neglijat faptul că aproximativ unul din o sută de cazuri noi depistate de cancer mamar poate apărea și în rândul bărbaților. Rata de vindecare, în contextul unui tratament complex multidisciplinar, este una foarte ridicată, și depinde într-o proporție foarte importantă, de depistarea timpurie a formelor incipiente de cancer mamar.
Alături de autopalpare, metodele de screening (dual: mamografic si ecografic), sunt cele responsabile de depistarea formelor încă nemanifestate prin apariția unui nodul palpabil la nivelul sânului. Astfel, ideal, acest screening ar trebui inițiat odată cu împlinirea vârstei de 45 de ani pentru femeile fără istoric familial, și cu două decade mai devreme pentru femeile cu istoric familial. Screening-ul imagistic este o metodă nedureroasă și non-invazivă de detecție a anomaliilor premergătoare cancerului de sân. Diagnosticul corect și individualizat pentru fiecare pacientă în parte, se efectuează în cadrul detectării modificărilor patologice la metodele de screening și ulterior prin prelevarea de țesut suspect cu ajutorul unui ac gros special, de cele mai multe ori ghidat de ecograf. Acest tip de puncție oferă echipei multidisciplinare de tratament multiple informații privind specificul tumoral individual al fiecărei paciente.
Tratamentul cancerului de sân implică multiplii specialiști preocupați de evoluția și soarta pacientelor – medici radiologi, oncologi, chirurgi, anatomo-patologi, radioterapeuți și geneticieni, pentru a le putea oferi un tratament personalizat fiecăreia în parte. Trebuie menționat că de cele mai multe ori, tratamentul eficient nu este efectuat doar de către medicul oncolog, chirurg sau radioterapeut, ci de cooperarea și colaborarea strânsă a acestor specialiști. În funcție de caracterele individuale ale fiecărei paciente în parte (aspectul macroscopic și microscopic al tumorii, caracterele moleculare ale celulor tumorale șamd), se poate întâmpla ca înainte de operație, pacienta să necesite administrarea unui tratament chimioterapic, pentru a ajuta și adapta intervenția chirurgicală conservatoare (de păstrare) a sânului, cât și pentru a putea oferi un pronostic postoperator mai bun.
Din punct de vedere chirurgical, tratamentul cancerului de sân a evoluat enorm în ultimele decenii. Pacientele trebuie să rețină faptul că tratamentul chirurgical vizează nu doar abordarea tumorii primare a sânului, ci și a ganglionii limfatici din vecinătatea sânului. Rata pacientelor, care sunt supuse la mastectomie (extirparea sânului afectat de cancer), a scăzut semnificativ, pacientelor fiindu-le de cele mai multe ori oferită alternativa tratamentului conservator (extirparea localizată a cancerului, cu prezervarea restului de sân neafectat). În această situație, se preferă de multe ori refacerea arhitecturii sânului prin tehnici localizate de chirurgie oncoplastică. În ceea ce privește abordarea ganglionilor limfatici din vecinătatea sânului, asemănător chirurgiei cancerului primar, se preferă ori de câte ori este posibil, abordarea țintită (prin tehnici ce injectează substanțe colorante și izotopice, cu scopul de a marca unii ganglioni), de prelevare minimă doar a ganglionilor suspecți, potențial afectați de cancerul primar. Pacientele trebuie să ia mereu în calcul faptul că, în cazul aplicării unui tratament conservator al sânului, acestea vor fi supuse în majoritatea cazurilor la iradierea sânului restant, care va urma tratamentului chirurgical. Pentru anumite paciente, datorită particularității cazului, este totuși uneori necesară efectuarea mastectomiei. Și în astfel de cazuri, tehniciile moderne, oferă soluții imediate de reconstruire a arhitecturii sânului, utilizând de cele mai multe ori un implant mamar de silicon. Toate aceste eforturi se focalizează eminamente pe dorințele de a păstra aspectul corporeal feminin, de a scădea impactul psihologic negativ asupra pacientei și de a reduce potențialele complicații pe termen lung care pot apărea ulterior tratamentului multidisciplinar (reducerea mobilității umărului sau îngroșarea brațului de partea sânului afectat șamd).
În cadrul colectivului de specialiști ai Spitalului Polisano MedLife, suntem alături de pacientele noastre din momentul prezentării, al consultului de specialitate și al efectuării screeningului, până la formularea diagnosticului individualizat și definitiv, precum și la efectuarea tratamentului multidisciplinar integrat și adaptat fiecărui caz în parte.
Dr. Mihai Ștefan Mureșan
Medic Specialist Chirurgie Generală |