Stresul este o reacţie necesară a corpului nostru la stimulările mediului.
Din cauza stresului corpul elimină anumiţi hormoni şi cauzează reacţii fizice diverse (bătăi rapide ale inimii, aprovizionare mai bună cu oxigen a creierului şi plămânilor, etc). Practic, acest lucru nu este rău. Problema apare atunci când această stare numită STRES este constantă.
Stresul poate avea cauze diferite. Stresul la locul de muncă prin suprasolicitare, obligaţii, instabilitatea locului de muncă, ore suplimentare, alcătuiesc numai o parte din cauze. Stresul "personal" apare când dorinţa de a avea copii nu se poate îndeplini; în relaţia de cuplu, în familie, "frica de eşec", frica de a rata momentul potrivit sau stresul de a fi prea în vârstă. 4 din 5 cupluri infertile mărturisesc că suferă din cauza stresului.
S-a dovedit faptul că stresul exagerat are influenţă asupra fertilităţii la femei. Este cunoscut faptul că la femeile care sunt supuse unui stres mare, ovulaţia sau ciclul menstrual pot lipsi în totalitate. Datorita hormonilor de stres (prolactina), ciclul menstrual se poate prelungi în unele cazuri.
Introducerea unor măsuri de reducere a stresului (tehnici de relaxare, activitaţile fizice) au un efect pozitiv asupra obţinerii unei sarcini.