Anterior investigației


- Pentru unele tipuri de examinări CT bolnavul nu necesită pregătire specială; instrucțiunile specifice fiecărui tip de examinare vor fi comunicate de către personalul secției fiecărui pacient în parte în momentul în care se face planificarea pentru investigație.
- Se recomandă evitarea consumului de alimente cu 3-4 ore înainte de examinare, administrarea de substanța de contrast putând duce la senzați de vomă sau discomfort.
- Analize de sânge- ureea și creatinina (absolut necesare în cazul în care, la indicația medicului radiolog se recomandă injectarea substanței de contrast). Pentru situațiile în care valorile analizelor depășesc valorile normale, substanța de contrast nu se administrează.
- Pacienții cu antecedente alergice la iod sau alte substanțe derivate vor prezenta obligatoriu o testare la iod de la medicul alergolog.

INVESTIGAȚIA PROPRIU-ZISĂ


- Pacientul nu trebuie să poarte bijuterii sau orice obiecte metalice în zona de examinat.
- Pe parcursul examinării este importantă menținerea nemișcată a poziției stabilite în funcție de tipul de examinare precum și indicațiile privind coordonarea ritmului respirator.
- Pentru angiocoronaro-CT pacientul trebuie să respecte indicațiile cardiologului prescriptor, să respecte tratamentul prescris astfel încât pulsul să fie cuprins între 60-75/ bătăi / min. în momentul examinării.

CONTRAINDICAȚII


- Investigația nu este recomandată copiilor și femeilor însărcinate în primele 3 luni de sarcină, excepție făcând cazul în care viața mamei depinde de această examinare.
- Pacienților cu diabet zaharat, boli tiroidiene grave sau insuficiența renală cronică nu este indicată administrarea substanței de contrast.
- Purtarea obiectelor metalice în timpul investigației; în cazul existenței protejelor, trebuie anunțat în prealabil medicul care realizează procedura.