Specialiştii sfătuiesc cuplurile ca cel puţin cu patru luni înaintea concepţiei plănuite să îşi schimbe dieta, pentru a putea obţine mai uşor o sarcină.

Cu cât începeţi mai devreme, cu atât este mai bine!

Alimentația este foarte importantă în menținerea unui stil de viață sănătos și trebuie să conțină în proporțiile recomandate toate principiile nutritive: glucide, lipide, proteine, vitamine și minerale. Dieta va conține în cantitățile recomandate legume și fructe proaspete, cereale, produse lactate, carne și pește, iar utilizarea sării iodate la preparare este recomandată.

Se va evita consumul mâncării de tip fast food, a grăsimilor și a dulciurilor rafinate. Este important ca legumele și fructele să fie bine spălate, laptele să fie pasteurizat și carnea bine preparată termic pentru a se evita transmiterea unor boli. Consumul de lichide va fi de cel puțin un litru jumătate de apă pe zi, iar cafeaua, ceaiul negru, sucurile carbogazoase sau necarbogazoase vor fi limitate.

Femeile care planuiesc să obţină o sarcină au nevoie de un aport suplimentar de acid folic pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt. Având în vedere faptul că prin procesele de pregătire termică și depozitare a alimentelor se distruge o cantitate considerabilă din acesta, iar că absorbția intestinală este de aproximativ 50%, se indică administrarea preconcepțională a acidului folic și ulterior pe tot parcursul primului trimestru de sarcină. Sursele naturale importante de acid folic sunt spanacul, varza de Bruxelles și ridichile.

Un studiu realizat în 2012, a demonstrat faptul că un adaos de 75 g de nuci adăugate la dieta modernă, a îmbunătăţit motilitatea şi morfologia spermatozoizilor. Nucile sunt sursa de  omega 3 şi 6 vegetali (ajută la maturarea corectă a spermatozoizilor), antioxidanţi (vitamina C şi E), seleniu (protejează spermatozoizii împotriva stresului oxidativ şi îmbunătăţeşte morfologia), acid folic (carenţa duce la aneuploidie - număr anormal de cromozomi la nivelul spermatozoizilor); beta caroten şi zinc.

Pentru fiecare cuplu în parte sfaturile preconcepționale ar trebui personalizate de către medic în funcție de indicele de masă corporală, vârstă, activitatea fizică, consumul de toxice sau eventualele probleme de sănătate.