Studiul electrofiziologic al sistemului nervos central și periferic, dar și supravegherea continuă a parametrilor de activitate nervoasă în timpul intervențiilor neurochirurgicale a devenit alături de monitorizarea aparatului cardiocirculator,
respirator și de anestezie generală, o parte integrantă a actului chirurgical, fiind deja o rutină în multe centre medicale și clinici din străinătate.

Neurochirurgia modernă include tot mai mult monitorizarea neurofiziologică intraoperatorie (MNIO), aceasta fiind una dintre condițiile necesare pentru succesul actului chirurgical și siguranța pacientului.

Pentru reducerea și evitarea riscurilor unei intervenții neurochirurgicale, monitorizarea neurofiziologică intraoperatorie se realizează pe tot parcursul operației, din momentul începerii anesteziei și până la încheierea actului chirurgical.

Această tehnică se realizează de către un medic neurofiziolog cu pregătire specială care folosește o aparatură performantă cu ajutorul căreia poate detecta instantaneu leziuni directe sau disfunctionalități ale structurilor nervoase.

Scopul MNIO este de a aviza și de a pregăti medicul neurochirurg și anestezist în situații de urgență, în timpul cel mai scurt, pentru a putea schimba la nevoie cursul actului chirurgical și de a spori siguranța pacientului. Monitorizarea intraoperatorie reduce semnificativ morbiditatea și mortalitatea perioperatorie, fără a introduce riscuri suplimentare și scade, în ansamblu, costurile sistemelor de sănătate.

Introducerea microscopului operator a făcut posibilă intrarea neurochirurgiei într-o nouă eră, era microneurochirurgiei care la rândul ei, a produs scăderea marcată a morbidității și mortalității intraoperatorii.

În timpul exciziei unei tumori cerebrale sau medulare chirurgul trebuie să identifice structurile nervoase și să le menajeze; dincolo de simțul văzului și experiența chirurgului există această monitorizare neurofiziologică intraoperatorie, care poate identifica structurile nervoase care trebuie prezervate.

În ultimii 20 ani, MNIO a cunoscut progrese semnificative. Principiul ce permite supravegherea sistemului nervos are la bază generarea și transmiterea unor potențiale electrice ce pot fi înregistrate fie direct la nivelul structurilor nervoase sau indirect prin înregistrarea activității spontane produse de mușchii dependenți de acele fibre și structuri nervoase.