Pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru evitarea riscului de îmbolnăvire, menţinerea unei greutăţi corporale optime este foarte importantă.

Greutatea corporală poate fi apreciată prin indicele de masă corporal (IMC), care se calculează în funcţie de înălţime şi greutate după formula: IMC = greutate (kg) / înălţime² (m). Interpretarea acestui indice este detaliată în tabelul de mai jos.

IMC (kg/m²)

MAI PUŢIN DE 18,49
18,5-24,99
25-29,99
30,00-34,99
35,00-39,99
PESTE 40,00

Interpretare

SUBPONDERAL
NORMOPONDERAL
SUPRAPONDERAL
OBEZITATE GRADUL I
OBEZITATE GRADUL II
OBEZITATE GRADUL III
(MORBIDĂ)

Obezitatea este asociată cu multiple efecte negative asupra fertilităţii.

La femeile de vârstă reproductivă sunt frecvente ciclurile anovulatorii şi subfertilitatea (datorită ovocitelor şi embrionilor de proastă calitate sau a eşecului de implantare). Femeile obeze care obţin totuţi o sarcină au riscuri mai mari de a avea complicaţii pe parcursul acesteia, cum ar fi un risc crescut de avort spontan, preeclampsie, diabet gestaţional, restricţie de creştere intrauterină sau macrosomie fetală, cât moarte fetală in utero.

Bărbaţii cu o creştere a indicelui de masă corporală chiar şi cu 3 unităţi pot prezenta o concentraţie şi o motilitate scazută a spermatozoizilor, iar cei care asociază exerciţiile fizice cu pierderea în greutate au rezultate îmbunătăţite la toţi parametrii spermogramei