Ghid de recoltare

Descarcă. (Mărime: 122 KB) .pdf


1. Recoltarea probelor de sânge:

Efectuată în general în cursul dimineții, recoltarea probelor de sânge se efectuează în condiții standard (a jeun). Ideal între orele 7 și 9 dimineața, pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomandă ca recoltarea să se efectueze după 12 ore de la ultima masă.

2. Recoltarea probelor de urină:

2.1 Examenul complet de urină
(Biochimia urinei, examen microscopic al sedimentului urinar)

Efectuați toaleta locală cu apă și săpun.
O probă concludentă este reprezentată de 10 ml din proba de dimineață, utilizând recipientul special;

2.2 Urocultura

Proba se recoltează în recipiente sterile (urocultoare sterile pentru adulți, pungi sterile de unică folosință pentru sugari). Recoltarea se face înainte de a face tratamentul cu antibiotic sau după 5 zile de la ultima doză administrată. Proba trebuie transportată la laborator în maxim 2 ore sau se păstrează la temperatură de 2-8° C, dacă acest lucru nu este posibil.

Pentru adulți, proba se recoltează din prima urină de dimineață sau după 4 ore de stază vezicală (cantitatea potrivită este de 20 ml urină din jetul mijlociu). Este necesară o toaletă riguroasă cu apă și săpun și uscarea zonei decontaminate cu ajutorul unor comprese sterile. Recipientul steril se deschide numai înainte de recoltare și pentru a preveni contaminarea probei, evitați să atingeți recipientul de zona genitală.

Pentru sugari, curățați zona urogenitală cu apă și săpun și tamponați cu o compresă sterilă. Atașați în jurul orificiului urinar punguța pediatrică de recoltare astfel: dezlipiți banda protectoare a pungii și aplicați porțiunea adezivă asigurându-vă că orificiul urinar a fost inclus în pungă. Imediat după ce copilul urinează în punga de recoltare, aceasta se dezlipește și se predă în laborator, de preferat în interiorul unui urocultor steril pentru adulți.

3. Recoltarea probelor de materii fecale

3.1 Examen Coproparazitologic

Proba se recoltează în recipient special (coprorecoltor) fără mediu. Prelevarea se efectuează din scaunul emis spontan, fără utilizare de purgative sau laxative pe bază de carbune. Din materiile fecale se recoltează, cu linguriţa coprorecultorului, din 3-4 locuri diferite, alegând fragmente suspecte. Cantitatea recoltată trebuie să fie în jur de 2-3 de grame (cât încape în linguriţa coprorecoltorului). Până la transportul recipientului la laborator, acesta se păstrează la frigider. Examenul coproparazitologic trebuie repetat de 3 ori cu un interval de 3-4 zile între probe.

3.2 Coprocultura

Se recoltează în recipient special coprocultor care conţine în mediu de conservare (Cary-Blair). Înainte de recoltarea probelor nu se vor administra antibiotice sau probele se vor recolta după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Din materiile fecale se recoltează, cu linguriţa coprocultorului, din 3-4 locuri diferite, alegând fragmente suspecte. Proba astfel recoltată se introduce în mediul de transport conţinut de coprorecultor. Proba se transportă imediat la laborator; dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la temperatura camerei.

3.3 Probă de digestie

Se recoltează în recipient special fără mediu de transport. Timp de o săptămână înainte de recoltare, pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, lubrifianţi, supozitoare şi creme. Timp de 72 de ore înainte de recoltare, nu se vor consuma băuturi alcoolice şi se ține un regim cu: 50-60g de unt, 100-200g carne roşie, 500ml lapte, 200-300g cartofi şi 100g de pâine.

3.4 Hemoragii oculte

Se recoltează în recipient special, coprorecoltor fără mediu de transport. Atenţie: 75% din sângele aflat la suprafaţă bolului fecal difuzează în apă din vasul toaletei în 4-12 minute ducând la posibile rezultate fals-negative. Urina hematorică sau sângele menstrual pot duce, de asemenea, la obţinerea unui rezultat fals-pozitiv.

4. Exudatul faringian

Recoltarea se face înaintea începerii unui tratament antibiotic sau după 5 zile de la ultima doză de medicament administrată.
Se efectuează dimineaţa înainte de a bea lichide, de a mânca şi înainte de efectuarea igienei orale (periajul dinţilor fără spută).
Dacă acest lucru nu este posibil, recoltarea se face după 4 ore de la respectarea indicaţiilor de mai sus. Este interzis fumatul cu 2 ore înainte de recoltare.

5. Secreţie conjunctivală

Recoltarea se face înaintea începerii unui tratament antibiotic sau după 5 zile de la ultima doză de medicament administrată. Se efectuează dimineaţa înainte de toaleta feţei şi machiaj.

6. Sputa

Recoltarea se face înaintea începerii unui tratament antibiotic sau după 5 zile de la ultima doză de medicament administrată. Este indicată recoltarea unei probe expectorate dimineaţa la trezire prin tuse spontană şi profundă, în recipient steril din plastic, cu gura largă și capac etanș (urocultor steril). Înainte de recoltare se va efectua igiena cavităţii bucale (periajul dinţilor, clătirea gurii și gargară). Transportul către laborator se efectuează în maxim o oră de la recoltare. Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. Dacă proba are aspect de salivă (spumos aerat, fără striuri muco-purulente) trebuie insistat pentru prelevarea unei noi probe corespunzătoare calitativ.

7. Sperma

7.1 Spermograma:

Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţa sexuală și oprirea consumului de cafea, tutun şi alcool.
Se efectuează direct în recipientul steril (urocultor) prin masturbare.
Nu se va folosi prezervativul pentru recoltare iar proba se aduce la laborator în 20 de minute de la emisie. Daca acest lucru nu este posibil, se aduce în maximum 2 ore, ţinută la o temperatură de 37°C.

7.2 Spermocultură:

Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală şi înainte de începerea unui tratament antibiotic.
Înainte de recoltare se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun şi uscarea prin tamponare cu compresă sterilă.
Recoltarea se efectuează prin masturbare directă în recipientul steril (urocultor). Proba se transportă către laborator în maxim 1 oră de la emisie.