Un ovocit fertilizat ar trebui să devină un embrion. În a doua zi de la puncție embrioni sunt în stadiul de pronucleuiar la 48 de ore de la fertilizare, embrionii se găsesc într-un stadiu multicelular. Vor fi embrioni în stadii diferite: de două celule, patru sau chiar cinci celule. Chiar mai mult vor fi embrioni cu dezvoltare constantă, cu celule egale ca mărine și formă și embrioni cu celule inegale și fragmente celulare. Dezvoltarea diferită ne indică faptul ca unii embrioni au un potențial mai mare de implantare decât alții.
IMPORTANT: Aceste diferente sunt subiective! În unele cazuri implantarea nu are loc, deși au fost transferați embrioni cu dezvoltare constantă. Pe de alta parte, obținerea unei sarcini este posibilă și dacă embrionul nu a avut o diviziune celulară egală.
Toate aceste diviziuni celulare au loc în interiorul unei membrane numită "zona pellucidă". Zilele următoare embrionul trece prin mai multe faze de dezvoltare:
- Ziua 3 (la 72 de ore după recoltarea ovocitelor): stadiul de 6-10 celule |
- Ziua 4 (96 de ore) stadiul de Morula = compactarea celulelor |
- Ziua 5 (120 de ore): Stadiul de Blastocist |
În stadiul de blastocist putem avea embrioni cu morfologie diferită. Există mai multe sisteme ce pot fi folosite de laboratoarele IVF pentru a descrie stadiul de blastocist. Dar cel mai important este sa fie aleși embrionii cu cel mai mare potențial de implantare.
În ziua a cincea de cultură embrionul în stadiul de blastocist prezintă semne ce indică părăsirea membranei protectoare. Chiar și embrionul uman trebuie să eclozeze, pentru ca altfel nu are cum sa intre în contact cu endometrul.