Cât alcool este permis înainte și în timpul sarcinii?


Nu este recomandat consumul regulat de alcool în timpul sarcinii, deoarece alcoolul pătrunde fără probleme prin circulația sângelui și prin placenta direct în embrion.

Nu este nici o problemă dacă ocazional se savurează un pahar de băutura alcoolică (săptămânal unu sau două pahare), dar în cazul în care se consumă alcool zilnic, chiar și în cantități mici, crește riscul ca bebelușul să se dezvolte cu tulburări de vorbire și de învățare. Acești copii sunt de obicei hiperactivi și au capacitate scăzută de concentrare. Consumul excesiv de alcool poate conduce la sindromul alcoolic fetal. Acești copii se nasc cu tulburări mări, fizice și de dezvoltare mentală, precum și cu tulburări de comportament. Ei suferă de malformații în zona facială, la inima sau rinichi. Perioada de dezvoltare a embrionului în care se consumă alcool determină care organe vor fi afectate.

Dacă doriți să aveți un copil este recomandat să începeți să reduceți sau să renunțați la alcool. În primul trimestru de sarcină se dezvoltă organele bebelușului și riscul de malformații este mai mare.

Reducerea consumului de alcool este importantă și la bărbați deoarece consumul excesiv de alcool dăunează calității spermatozoizilor sau poate reduce seminificativ cantitatea lor.