Utilizarea intraoperatorie de fluorescență indusă de 5-ALA (preparatul Gliolan) reprezintă o tehnologie modernă, care permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea și implicit rezecția completă a tumorilor cerebrale maligne de serie glială (astrocitom anaplazic, glioblastom multiform).

Această tehnologie a fost dezvoltată în Germania, în cadrul departamentului de Neurochirurgie al spitalului universitar din Munster, de către Prof. Walter Stummer, fiind disponibilă utilizării clinic e în Germania și apoi în întreaga Europă, din anul 2006.

Din anul 2013, această tehnologie este disponibilă și în România, la Spitalul European Polisano MedLife, prin Dr. Matei Claudiu, fiind primul spital care a efectuat operații prin această tehnică din țara noastră. Tehnica propriu-zisă constă în administrarea orală de 5-ALA (preparatul Gliolan) pacienților cu glioame maligne, cu 3 ore înainte de operație, într-o doză calculată individual pentru fiecare pacient.

Această substanță se fixează în mod specific în țesutul tumoral și, datorită unui defect enzimatic al celulei tumorale, determină o serie de reacții care au ca rezultat vizualizarea și delimitarea mai clară a țesutului tumoral față de creierul adiacent. Această vizualizare
este posibilă doar prin folosirea unui microscop dotat cu filtru special de fluorescență. Rezecția tumorilor fluorescența indusă cerebrale folosind de 5-ALA (Gliolan) « Astfel, pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea de culoare roz. Se poate spune că această tehnologie „aprinde” tumorile maligne pentru a fi mai bine vizualizate. Aceasta îl ajută pe chirurg să delimiteze mai bine tumora de țesutul cerebral din jur. Pentru efectuarea unor astfel de operații folosind fluorescența indusă de Gliolan, este necesar un training special, pe care l-am absolvit la Zurich, sub îndrumarea profesorului M. Hefti.

De asemenea, experiența dobândită în operațiile realizate împreună cu colegii din Bad Berka Zentral Klinik, Germania, mi-au permis supraspecializarea în domeniul neuro-oncologiei și au facilitat implementarea acestei tehnologii și la Polisano», explică dr. Claudiu Matei.

Șef Lucrări
Dr. Matei Claudiu

Doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurgie

Dr. Nistor Ioana Sofia

Medic specialist neurochirurgie

Psih. Călvun Elena

Psiholog clinician si psihoterapeut

Dr. Dancu Iulia Maria

Medic specialist ATI

Dr. Filip Dan

Doctor în științe medicale, medic primar neurologie