Rezecția tumorilor cerebrale folosind florescenta indusă de 5-ALA (preparatul Gliolan)

Utilizarea intraoperatorie de Fluorescenta prin 5-ALA reprezintă o tehnologie modernă care permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea și implicit rezecția completă a tumorilor cerebrale maligne de serie gliala (astrocitom anaplazic, glioblastom multiform). Aceste tumori cresc și se dezvoltă prin înmulțirea anormală celulară și infiltrează creierul iar marginile de proliferare tumorală frecvent nu se pot distinge de țesutul cerebral adiacent.

Rezecția tumorilor cerebrale folosind florescenta indusă de 5-ALA (preparatul Gliolan)

Chiar și în cadrul operațiilor efectuate de chirurgi cu o mare exepriență, există o probabilitate de 50-70% de a rămâne rest tumoral, fapt care deteriorează semnificativ prognosticul. În astfel de situații aportul rezecției glioamelor maligne prin tehnologia de fluorescenta cu 5-ALA este determinant, crescând semnificativ rata rezecției tumorale și îmbunătățind substanțial progniosticul acestor pacienți.

Beneficiul clinic al 5-ALA a fost demonstrat prin studii clinice randomizate internaționale. Astfel, ca în cadrul lotului de pacienții operați cu o tehnică  clasică, fără a se folosi florescența, s-au înregistrat în 65% din cazuri la controlul RM postoperator rest tumoral în timp ce pacienții operați cu ajutorul tehnologiei prin fluorescent au prezența rest tumoral doar într-o proporție de 30%. Este cunoscut ca rata de rezecție tumorală influențează în mod direct rata de supraviețuire; studiile demonstrează o prelungire a ratei de supraviețuire cu până la 5 luni pentru glioamele maligne în cazurile când se folosește recția tumorală ghidată prin fluorescent cu 5-ALA. (Stummer et al. Lancet Oncol 2006; 7: 392–401). De asemenea, imaginile prin rezonanța magnetică postoperatorii la pacienții care au beneficiat de rezecția tumorală ghidată prin fluorescenta remarca o cavitate postrezecție mai mare decât tumora examinată prin aceeași modalitate preoperator, ceea ce denotă o sensibilitate superioară a acestei tehnologii în detectarea țesutului tumoral comparative cu rezonanța magnetică.

Ca si procedeu tehnic, acidul 5-aminolevulinic (preparatul Gliolan) se administrează pacienților cu glioame maligne cu 3 ore înainte de operație. Datorită unui defect enzimatic al celulei tumorale se determină secreția de protoporfirina IX; datorită acestui fapt o lumină albastră emisa de microscopul operator dotat cu modulul de florescența permite intraoperator vizualizarea distinctă într-o colorație roșie a țesutului tumoral, fața de creierul adiacent. Aceasta determină implicit creșterea semnificativă a ratei de rezecție tumorală.

Substanța acidul 5-aminolevulinic (preparatul Gliolan)  poate avea în rare cazuri unele reacții adverse specifice, între care tulburări cardiace (hipotensiune arterială), tulburări gastro-intestinale (greață), afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat (fotosensibilitate, fotodermatoza). Pentru a evita reacțiile cutaneo-mucoase produse prin fosensibilizarea produsă de acidul 5- aminolevulinic, se iau măsuri speciale de protecție a pacientului pentru o perioada de 48 de ore postadminstrare, evitându-se expunerea pacientului la lumina diurnal și la lumina artificială focalizată.