Este adevărat că, de cele mai multe ori, responsabile de apariția rectoragiilor sunt leziunile canalului anal, hemoroizii sau fisurile anale, însă există numeroase alte cauze de sângerări rectale: polipi, tumori rectale sau colonice, boli inflamatorii intestinale, diverticuli, malformații vasculare, colite infecțioase, varice rectale, ischemia, fiecare având o rezolvare diferită, iar diagnosticul endoscopic este absolut necesar pentru un tratament prompt.
Vârsta tânără nu reprezintă, din nefericire, un motiv de liniște pentru benignitatea unei sângerări (hemoroizi sau fisuri), pentru că bolile inflamatorii, polipii și chiar tumorile apar la orice vârstă. Cel mai tânăr pacient diagnosticat în cadrul clinicii Polisano cu cancer de rect, ce s-a prezentat la consult pentru rectoragii, avea doar 22 de ani.
Contextul în care apar sângerările este important pentru stabilirea unui diagnostic, dar acesta se poate pune cu certitudine doar printr-o examinare endoscopică: rectosigmoidoscopie - varianta scurtă a colonoscopiei, ce vizualizează partea stângă a colonului - sau, de preferat, printr-o colonoscopie completă.
Un alt motiv pentru care pacienții amână sau ignoră să se prezinte la un medic specialist este jena sau frica de examinare, pentru că au impresia că o colonoscopie este o “examinare dureroasă”. În cadrul clinicii Polisano, oferim examinare sub anestezie intravenoasă, iar pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere. În plus, insuflația convențională de aer din timpul colonoscopiilor a fost înlocuită cu insuflație de dioxid de carbon, fiind dovedit ca acesta reduce balonarea și disconfortul, precum și durerea intra- sau postcolonoscopie. Dioxidul de carbon este absorbit de 160 de ori mai repede decât azotul și de 13 de ori mai rapid decât oxigenul, principalele componente ale aerului.
Spitalul European Polisano este dotat cu sistemul Olympus Evis Exera III, ultimul standard în endoscopia digestivă. Prin combinarea funcției de înaltă definiție (HDTV) cu tehnologia NBI (Narrow Band Imaging), acesta conferă un nivel superior al calității imaginii, fiecare detaliu al mucoasei digestive putând fi examinat cu o claritate nemaiîntâlnită la sistemele folosite până acum. Cu ajutorul acestuia, putem stabili diagnosticul în stadii precoce ale leziunilor tubului digestiv, crescând posibilitățile de tratament.