Rectoragia

Simptomul ce impune colonoscopie


Hemoragia digestivă inferioară, rectoragia sau hematochezia, altfel spus o pierdere de sânge proaspăt în scaun  este un semnal de alarmă ce ar trebui să determine pe oricine să se prezinte la medic. Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Majoritatea pacienților ignoră pentru mult timp aceste manifestări, punând sângerările pe seama “hemoroizilor”, fie pentru că au mai avut în trecut, fie pentru că se bazează pe experiența cunoscuților sau apelează la articole de pe internet. Faptul că din ce în ce mai mulți pacienți se informează înainte de a veni la un consult de specialitate este un lucru foarte bun, însă noi, ca medici, tratăm pacienți și nu boli, astfel, semnificația anumitor semne sau simptome poate avea cauze total diferite, în funcție de fiecare caz în parte.

Rectoragia

Este adevărat că, de cele mai multe ori, responsabile de apariția rectoragiilor sunt leziunile canalului anal, hemoroizii sau fisurile anale, însă există numeroase alte cauze de sângerări rectale: polipi, tumori rectale sau colonice, boli inflamatorii intestinale, diverticuli, malformații vasculare, colite infecțioase, varice rectale, ischemia, fiecare având o rezolvare diferită, iar diagnosticul endoscopic este absolut necesar pentru un tratament prompt.

Vârsta tânără nu reprezintă, din nefericire, un motiv de liniște pentru benignitatea unei sângerări (hemoroizi sau fisuri), pentru că bolile inflamatorii, polipii și chiar tumorile apar la orice vârstă. Cel mai tânăr pacient diagnosticat în cadrul clinicii Polisano cu cancer de rect, ce s-a prezentat la consult pentru rectoragii, avea doar 22 de ani.

Contextul în care apar sângerările este important pentru stabilirea unui diagnostic, dar acesta se poate pune cu certitudine doar printr-o examinare endoscopică: rectosigmoidoscopie - varianta scurtă a colonoscopiei, ce vizualizează partea stângă a colonului - sau, de preferat, printr-o colonoscopie completă.

Un alt motiv pentru care pacienții amână sau ignoră să se prezinte la un medic specialist este jena sau frica de examinare, pentru că au impresia că o colonoscopie este o “examinare dureroasă”. În cadrul clinicii  Polisano, oferim examinare sub anestezie intravenoasă, iar pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere. În plus, insuflația convențională de aer din timpul colonoscopiilor a fost înlocuită cu insuflație de dioxid de carbon, fiind dovedit ca acesta reduce balonarea și disconfortul, precum și durerea intra- sau postcolonoscopie. Dioxidul de carbon este absorbit de 160 de ori mai repede decât azotul și de 13 de ori mai rapid decât oxigenul, principalele componente ale aerului.

Spitalul European Polisano este dotat cu sistemul Olympus Evis Exera III, ultimul standard în endoscopia digestivă. Prin combinarea funcției de înaltă definiție (HDTV) cu tehnologia NBI (Narrow Band Imaging), acesta conferă un  nivel superior al calității imaginii, fiecare detaliu al mucoasei digestive putând fi examinat cu o claritate nemaiîntâlnită la sistemele folosite până acum. Cu ajutorul acestuia, putem stabili diagnosticul în stadii precoce ale leziunilor tubului digestiv, crescând posibilitățile de tratament.