Clinica Polisano MedLife din Sibiu derulează cu succes de aproximativ 3 ani de zile , un program destinat pacienţilor cu boală cardiacă ischemică, finanţat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, program prin intermediul căruia bolnavii beneficiază gratuit de coronarografie, dilatări şi stenturi, în situaţiile în care acestea sunt necesare și indicate de medicul cardiolog.
* Pacienții vor achita contravaloarea contribuiției personale a asiguratului. >> Detalii puteți afla
De la demararea programului din 1 septembrie 2014 până în prezent, peste 4000 de asigurați cu boala coronariană din județul Sibiu și din alte județe au beneficiat de coronarografie și/sau de implantare de stenturi în cadrul serviciului de cardiologie al Clinicii Polisano din Sibiu. ”Pretutindeni în lume, accesul imediat al pacientului coronarian la serviciile de cardiologie intervențională contribuie la reducerea semnificativă a deceselor premature, iar actualele ghiduri europene publică statistici care dovedesc ca prevenția în patologia bolilor cardiovasculare chiar funcționează și că peste 50% din reducerea mortalității prin boli cardiovasculare este strâns legată si de modificarea factorilor de risc evitabili: fumat, dietă, activitate fizică, controlul tensiunii arteriale și al greutatii corporale, controlul profilului lipidic și al glicemiei. ” – a spus dr. Nicolae Florescu. Secția de cardiologie intervențională a Clinicii Polisano este condusă de Șef lucrări dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, cu atestat în cardiologie intervențională, coordonatorul programului de dilatări percutane din județul Sibiu.
Ce este coronarografia?
Coronarografia este o metodă invazivă ce permite vizualizarea directă a arterelor care hrănesc mușchiul inimii (numite și artere coronare). Prin coronarografie, medicul cardiolog intervenționist identifică într-o manieră precisă existența îngustărilor arterelor coronare, extensia și severitatea acestora. Aceste îngustări ale arterelor inimii pun pacientul în pericol de infarct. În urma diagnosticului, medicul alege metoda optimă de tratament, care poate fi medicamentos, intervențional - respectiv dilatarea arterelor inimii cu balonaș și/sau stent sau chirurgical, de bypass aorto-coronarian.
Când este indicată această procedură?
Coronarografia este recomandată atunci când pacienții prezintă factori de risc cardiovascular - fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, colesterol crescut sau celor care au suferit un infarct miocardic sau un “pre-infarct” (angină instabilă). Simptomele cele mai frecvente sunt durerile toracice anterioare persistente la efort, frig sau în repaus (angină pectorală), leșinul sau pierderea cunoștinței la efort, amețeli, senzație de sufocare sau modificările care apar la evaluările non-invazive (electrocardiogramă de repaus sau la efort anormale). Cei care doresc mai multe informații pot apela numărul de call center 021. 93 83.