Pacientul, în vârstă de 47 de ani, cu o viață foarte sportivă, a fost diagnosticat în urmă cu un an și jumătate cu insuficiență mitrală severă, apărută în urma rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei anterioare. Aceasta se manifestă printr-o toleranță scăzută la efort, fapt ce a dus la scăderea radicală a calității vieții.
În urma operației, care a durat 2 ore și jumătate, pacientului i-a fost refăcută valva nativă, prin suturarea acestui inel, a cărui structură tridimensională se adaptează perfect morfologiei inimii și i-au fost inserate șase cordaje artificiale.
Acest tip de operație are avantajul de a scădea rata complicațiilor postoperatorii, de a reduce durata de spitalizare și de recuperare, iar pacientul beneficiază de o funcționare normală a propriei valve, fără a fi supus riscurilor de a fi purtător de valvă cardiacă artificială, care impune un tratament anticoagulant pe toată durata vieții.
“Pacientul s-a adresat spitalului Polisano deoarece avem singurul program de chirurgie valvulară minim invazivă din Transilvania, iar el nu își dorea intervenția clasică, care ar fi însemnat deschiderea sternului. Noi facem frecvent acest tip de operații, printr-o incizie de 5-6 centimetri. Leziunile de tipul acesta sunt cele mai greu de reparat, iar producătorul a scos un dispozitiv revoluționar, care permite o reconstruire tridimensională a valvei cu mai multe cordaje din Gore-Tex, calibrate la o precizie milimetrică cu sistemul Livanova și care ne facilitează nouă, chirurgilor, reconstrucția valvei mitrale native. Particularitatea intervenției de reconstrucție tridimensională pe cale minim invazivă, videoasistată, cu sistemul Memo 3D Record este că, în paralel cu sistemul Cor Knot de fixare rapidă, se scurtează foarte mult timpul operator și de oprire a inimii”, explică conf. Univ. Dr. Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară și toracică și directorul medical al Spitalului European Polisano. Echipa care a participat la intervenție a fost formată din Dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare, Dr. Ema Ciobanu, Dr. Alina Jeler, Dr. Radu Hulpuș și dr. Mircea Vlădoianu, medic primar cardiolog.
Operația a fost un succes, după două zile pacientul neavând nevoie de tratament injectabil și fiind complet autonom. Acesta va mai rămâne sub observație alte două zile, apoi se va putea întoarce acasă. După 7-10 zile, pacientul își va putea relua activitățile normale, inclusiv activitatea sportivă.