POLIARTRITA REUMATOIDA

Poliartrita reumatoida este denumită „cea mai chinuitoare boală care nu omoară”, fiind cea mai frecventă suferinţa reumatică de tip inflamator.

Afectează aproximativ 1% din populaţia adultă şi reprezintă cea mai frecventă cauza de handicap motor, posibil reversibil în cazul unui tratament precoce şi adecvat.

Poliartrita reumatoida poate debuta la orice vârstă, dar este mai frecventă între 50-75 ani şi afectează de 2-3 ori mai multe femei decât bărbaţi. Este o problemă majoră de sănătate publică deoarece peste 50% dintre pacienţi îşi încetează activitatea profesională în primii 5 ani de evoluţie a bolii, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii 2 ani de evoluţie. În cazurile grave este responsabilă de o scurtare a duratei de viaţă cu 5 până la 10 ani.

POLIARTRITA REUMATOIDA

Poliartrita reumatoida determina un proces inflamator cronic, care conduce la distrucţii osteo-articulare foarte rapid, progresive, distructive, răspunzătoare de handicapul fizic al pacienţilor. Chiar dacă medicina a progresat foarte mult, cauzele exacte ale poliartritei reumatoide nu sunt cunoscute.

Posibile cauze incriminate sunt: predispoziţie genetică, diverşi factori de mediu (azbest), fumatul, anumite infecţii.

Semnele şi simptomele poliartritei reumatoide:


  • La nivelul articulaţiilor, în special mâini: durere mai ales în repaus, tumefacţie (articulaţii umflate), redoare matinală (senzaţie „înţepenire” dimineaţa); pe măsură ce boală progresează pot fii afectate mai multe articulaţii: genunchi, glezne, coate, şolduri, umeri.
  • Simptome generale, nespecifice: scădere în greutate, oboseala, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare
  • La nivelul altor organe, structuri non-articulare, poate afecta: ochii, pielea, glandele salivare, plămânii, inima, vasele sânge, rinichii.

Conturarea tabloului clinic specific apare frecvent în săptămâni sau chiar luni, debutul acut fiind mai rar. În 60-65% dintre cazuri debutează cu simptome generale.

Stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida în mod ideal ar trebui efectuată într-un stadiu cât mai precoce. Diagnosticul cert de poliartrita reumatoida va fi confirmat de medicul reumatolog şi presupune: examen clinic, analize sânge şi explorări imagistice. Analizele de sânge arată un proces inflamator -VSH şi proteină C reactiva crescute, poate fii prezentă anemia şi trombocitoza. Dintre analizele specifice poliartritei reumatoide cele mai frecvente sunt factorul reumatoid şi Anticorpii anti peptide citrulinate-Anticorpi anti CCP.

Explorările imagistice pot include radiografii şi ecografie musculoscheletala.


Evoluţia poliartritei reumatoide în timp este variabilă, majoritatea pacienţilor prezintă o evoluţie cronică fluctuantă a bolii, care, netratata conduce la distructie articulara progresivă, deformări articulare permanente însoţite de deficite motorii şi o reducere a speranţei de viaţă. În faţa fiecărui caz de poliartrita reumatoida este necesară stabilirea unui plan individual de tratament, care să fie discutat în detaliu cu pacientul. Se impune precizarea prognosticului bolii şi a opţiunilor de tratament, timpul prevăzut pentru instalarea efectului medicamentelor, reacţiile adverse şi monitorizarea lor. Educarea pacientului este esenţială în tratarea poliartritei reumatoide şi contribuie semnificativ la reuşita tratamentului.

Tratamentul poliartritei reumatoide


a suferit modificări semnificative în ultimii 20-30 ani. Tratamentele descoperite în ultima perioadă au capacitatea de a opri sau a scădea distructia articulara prin controlul inflamaţiei, dacă sunt administrate cât mai repede de la debutul bolii. În funcţie de severitatea şi activitatea bolii tratamentul include aşa numite medicamente remisive, modificatoare de boala- Metotrexat, Leflunomid, Hidroxiclorochina, etc sau tratamente remisive biologice-Adalimumab, Certolizumab, Etanercept, Infliximab, Golimumab, Tocilizumab, etc sau tratamente remisive sintetice ţintite -Baricitinib, Tofacitinib.

În România, tratamentul poliartritei reumatoide este gratis, având posibilitatea de a trata în ţară la fel ca în Europa, chiar că în America. În ţara noastră, tratamentul poliartritei reumatoide se face conform protocolului naţional, incluzând obligatoriu monitorizarea strictă a pacientului şi evaluarea activităţii bolii şi calităţii vieţii.

Obiectivele tratamentului sunt:


  • Reducerea simptomelor bolii: durere, tumefacţie, redoare matinală, oboseala
  • Obţinerea remisiunii bolii/controlul cât mai bun al bolii
  • Prevenirea distructiei şi deformărilor articulare
  • Prevenirea handicapului fizic şi riscului de deces prematur
  • Păstrarea funcţiei articulare şi a calităţii vieţii

Persoane importante cu poliartrita reumatoida: Mircea Eliade, Pierre Renoir (pictor-pionierul picturii impresioniste), Edit Piaf (cântăreaţă „Non, je ne regrette rien”), Caroline Wozniacki (jucătoare nr 1 în tenisul profesional feminin).

Pentru un diagnostic corect și tratament de specialitate, trebuie să vă adresați medicului reumatolog.

Dr. Mihaela Nedelcu
Medic specialist reumatologie