Peste 1700 pacienți tratați

în Centrul de Radioterapie al Spitalului Polisano din Sibiu


Aproximativ 1700 pacienți cu afecțiuni oncologice au fost tratați, în cei peste 2 ani de la deschiderea Centrului de Radioterapie din cadrul Clinicii Polisano Sibiu.

Sistemul de tratament TomoTherapy HD, fabricat de firma Accuray din SUA, a însemnat o investiție de 3,8 milioane euro.

“Fiecare pacient cu o neoplazie trebuie să aibă acces la cea mai bună îngrijire indiferent de inconveniente, precum constrângerile financiare. Tratamentele inadecvate pot avea un rezultat nefavorabil, cu costuri mai mari atât pentru pacient, cât şi pentru societate”, a explicat dr. Adrian Moga, coordonatorul Centrului.

Peste 1700 pacienți tratați

Tomoterapia este o tehnică inovatoare de tratament al cancerului, adresată întregii patologii oncologice cu indicaţii de RT. Tomoterapia integrează într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată (CT) şi un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT), care asigură precizia fiecărui tratament.

Aparatul poate fi folosit pentru iradiere in modul TomoHelical sau TomoDirect, în funcţie de specificitatea tumorii : TomoHelical - modalitate de iradiere prin rotirea elicoidală a fasciculului de radiaţii 360 grade în jurul pacientului, iar TomoDirect - modalitate de iradiere directă, prin alegerea anumitor unghiuri de iradiere în funcţie de localizarea tumorii.

În ambele cazuri, în timpul iradierii, intensitatea fasciculului de radiaţii este modulată cu ajutorul colimatorului multi-lamelar, astfel încat fasciculul este conformat formei tumorii, optimizând eficacitatea tratamentului şi minimalizând în permanență iradierea țesuturilor sănătoase adiacente.

Zilnic, în Centrul de Radioterapie Polisano, sunt iradiaţi aproximativ 60-70 de pacienți. Aceştia provin, în principal din Sibiu şi din județele limitrofe, dar sunt numeroase cazurile în care apelează la aceste servicii inclusiv pacienți din zone mai îndepărtate ale țării şi chiar din străinătate.

Cele mai frecvente localizări neoplazice sunt: sân, sfera ORL, col uterin, rect, pulmon, prostată, fiind posibilă abordarea oricărei localizări.

Pentru a beneficia de acest tratament, pacienții se pot prezenta direct la Clinica Polisano, printr-o programare prealabilă. Lista de așteptare pentru debutul tratamentului este în medie de o săptămână, aplicarea tratamentului iradiant în timp util fiind important pentru succesul acestuia.

Clinica Polisano face parte din lista unităților sanitare în care se derulează Programul Național de Oncologie, astfel încât pacienții asigurați nu plătesc ședințele de radioterapie și nici consultația inițială.